Njujork slavi 150 godina “Alise u zemlji čuda”


Njujork će obeležiti 150-godišnjicu “Alise u zemlji čuda” nizom manifestacija u čast maštovitih pustolovina i likova popularne dečje priče.

Junacima romana Čarlsa Latvidža Dodžsona, poznatijeg po pseudonimu Luis Kerol, biće priređena izložba u Bobst biblioteci Njujorškog univerziteta, a posetioci Sonijeve laboratorije tehnoloških čuda moćiće da uz ilustracije i likove knjige kreiraju vlastite animirane čudnovate zemlje.

Ljubitelje mjuzikla će, pak, na of-Brodveju dočekati raspevana Alisa. Biće organizovani i obilasci skulpture posvećene Alisi i njenim prijateljima u Central parku, kao i brojna predavanja i čitanja na javnim mestima.

Roman dečje fantastike “Alisa u zemlji čuda” objavljen je 1865. godine. Radnja prati doživljaje devojčice Alise koja pada niz zečju rupu u fantastični svet naseljen svakojakim stvorenjima. Priča je prepuna aluzija na Dodžsonove prijatelje (i neprijatelje), kao i lekcija koje su u to doba učenici britanskih osnovnih škola morali da uče napamet.

Radnja se poigrava sa logikom na način koji je roman učinio trajno popularnim kako među decom tako i među odraslima. Smatra se jednim od najkarakterističnijih primera žanra književnih priča bez logičnog smisla, a njegov narativni tok i struktura imali su veliki uticaj, posebno na žanr fantastike.

Na osnovu knjige nastale su brojne pozorišne, filmske i televizijske adaptacije, od kojih je najpoznatiji Diznijev crtani film iz 1951. Izraz “zemlja čuda” ušao je u popularnu kulturu kao mesto sa sanjarskim, fantastičnim osobinama, dok je izraz “niz zečju rupu” postao izraz za putovanja u nepoznato.

Izvor: B92


PROČITAJTE I OVO:  Vratio knjigu u biblioteku NAKON 65 GODINA: Danas je to jedna je od najpopularnijih knjiga na svetu