“Vreme svinga” Zejdi Smit


Izdavačka kuća Arete upravo je objavila roman Vreme svinga Zejdi Smit.

Kao naratorka romana Vreme svinga, Zejdi je talentovana pevačica iz ranih dana. „U filmovima i na fotografijama”, kaže njena naratorka, „viđala sam kako belci sede za klavirima dok pored njih stoje crnkinje i pevaju. Oh, kako sam želela da budem jedna od tih devojaka!”

Zejdi je to zaista to i bila, neko vreme. Radila je kao pevačica u kabareu dok je studirala na Kings koledžu, Kembridž. Njena ljubav prema američkim pesmama i crno-belim mjuziklima sa Fredom Asterom i Džindžer Rodžers, koji su s emitovali na BBC4, interesovanja su koja deli s naratorkom svog romana. „Najviše autobiografski deo knjige”, kaže mi Zejdi, „jesu strasti.”

Naziv, Vreme svinga (Swing Time), ima dva značenja. Jedno se odnosi na istoimeni mjuzikl iz 1936. godine i na sving muziku uopšte. Međutim, postoji i drugi smisao gde reč swing nije pridev koji određuje imenicu, već glagol koji deluje na nju. Zanjihati vreme: šta to znači?

Po strukturi, ova knjiga alternira između poglavlja koja govore o naratorkinom prijateljstvu iz detinjstva, u Londonu, s devojčicom po imenu Trejsi, i poglavlja kada, kao odrasla, radeći za međunarodnu pop zvezdu zvanu Ejmi, putuje u Afriku povodom osnivanja škole za devojčice. Dvokorak koji ova knjiga izvodi ne ukršta samo vremena, već i kontinente. Naratorkina potraga za identitetom je lokalna i trenutna, kao i udaljena i istorijska. „Jednostavno mi se čini”, kaže Zejdi, „da je crnački narod, tokom istorije, uklonjen iz vremena svog života. To se, u suštini, dogodilo. Živeli smo na jednom mestu i život bi se tako nastavio i ko zna šta bi bilo – niko ne zna. Odvio bi se na određeni način; međutim, sklonjeni smo s te vremenske linije, premešteni na potpuno drugačije mesto, iščupani smo iz korena. Posledice toga zapravo nemaju kraja. Svaki narod ima svoje traume. Nije ovo takmičenje u traumama. Ali one su drugačije po prirodi. Ova naša tiče se uklanjanja iz vremena.”

PROČITAJTE I OVO:  Predstavljena knjiga "Srž" Peđe Obradovića

Zejdi Smit napisala je romane Beli zubi, Sakupljač autograma, O lepoti, Severozapad, Vreme svinga, kao i nekoliko zbirki priča i eseja. Izabrana je za članicu Kraljevskog književnog udruženja 2002. godine, a 2003. našla se na spisku dvadeset najboljih mladih britanskih književnika časopisa Granta, i ponovo 2013. godine. Roman Beli zubi osvojio je brojne književne nagrade, uključujući Džejms Tajt Blek memorijalnu nagradu, Vajtbredovu nagradu za najbolji prvi roman i Gardijanovu nagradu za prvu knjigu. O lepoti bio je u užem izboru za nagradu Man Buker i osvojio je Orandž nagradu za fikciju, a Severozapad je bio na užem spisku za Bejlisovu nagradu za najbolju književnicu. Zejdi Smit trenutno predaje književnost na Njujorškom univerziteetu i član je Američke akademije za umetnost i književnost.