Velika promocija knjige “Hari Poter i ukleto dete”


Dugoočekivana osma knjiga o Hariju Poteru, Hari Poter i ukleto dete na srpskom jeziku izašla je iz štampe u izdanju izdavačke kuće Evro Book.

Knjiga će biti predstavljena na svečanoj promociji koja će se održati u knjižari Vulkan u T.C. Ušće u Beogradu, u subotu 24. septembra u 17.30 sati.

Promocija će biti veoma zanimljiva, i osim obraćanja prevodioca Draška Roganovića, prisutni će moći da učestvuju u Hogvortskom testu ličnosti, saznaju kojoj kući iz ove čarobnjačke škole pripadaju na osnovu svojih ličnih osobina i osvoje nagrade iz sveta čarobnjaka.

O knjizi:

hari-poter-i-ukleto-deteZasnovan na novoj originalnoj priči Dž. K. Rouling, Džeka Torna i Džona Tifanija, Hari Poter i ukleto dete osma je priča o Hariju Poteru, prva adaptirana za pozorišnu scenu.

Hariju Poteru nikad nije bilo lako, a nije mu lakše ni danas kad je prezauzeti službenik u Ministarstvu magije, muž i otac troje dece školskog uzrasta. Dok se Hari bori s prošlošću koja odbija da ostane tamo gde joj je mesto, njegov najmlađi sin Albus (pogodili ste – ime je dobio po Albusu Dambldoru!), mora da se suoči s porodičnim nasleđem koje nikad nije želeo. Prošlost i sadašnjost zloslutno se mešaju, upozoravajući oca i sina da neprijatna istina ponekad leži tamo gde je najmanje očekuješ.

Ovo je siže osmog nastavka priče o Hariju Poteru, dečaku čarobnjaku, iz pera Džoane K. Rouling, koji će, kao i prethodnih sedam naslova, objaviti IKP EVRO BOOK iz Beograda.

Za razliku od prethodnih priča, ova je sročena u obliku dramskog teksta, a istoimeni pozorišni komad koji se igra u londonskom Vest Endu, pobrao je hvalospeve najuglednijih pozorišnih kritičara.

Dejli telegraf tvrdi da „u britanskim pozorištima decenijama nije viđeno tako nešto”, dok Fajnešnel tajms duhovito primećuje da je „kreativni tim sjajno izveo magiju za gomilu Normalaca”.

PROČITAJTE I OVO:  Promocija knjige "Fazoni i fore"

Romani iz serijala o Hariju Poteru (Hari Poter i kamen mudrosti; Hari Poter i Dvorana tajni; Hari Poter i zatvorenik iz Askabana; Hari Poter i Vatreni pehar; Hari Poter i Red feniksa; Hari Poter i polukrvni princ; Hari Poter i relikvije smrti), objavljeni od 1997. do 2007. godine (EVRO BOOK, Beograd), prodati su u preko 450 miliona primeraka širom sveta, prevedeni na 79 jezika i doživeli osam ekranizacija. Iako je u knjižare u Britaniji i Americi stigao tek 31. jula (na rođendan svoje autorke), osmi nastavak, Hari Poter i ukleto dete, već je proglašen izdavačkim fenomenom godine, a u pretprodaji je premašio sve rekorde prethodnih knjiga iz serijala.

Američki izdavač dramskog teksta Hari Poter i ukleto dete je, s obzirom na nezapamćeno interesovanje fanova, učetvorostručio početni tiraž, tako da je 31. jula širom Sjedinjenih Američkih Država u prodaju pušteno ukupno 4,5 miliona primeraka ovog dela.

Za prva dva dana, u Americi je prodato 2 miliona primeraka dramskog teksta Hari Poter i ukleto dete u tvrdom povezu, a tokom prve nedelje u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji prodato je ukupno 4 miliona primeraka knjige u štampanom izdanju.

U najvećem britanskom lancu knjižara Waterstone kažu da se po broju prodatih primeraka u prva 24 sata ovaj nastavak izjednačio sa prethodnim delom serijala, i očekuju da će Hari Poter i ukleto dete premašiti njihov najprodavaniji naslov u toj kategoriji.