VATICAN CITY, VATICAN - SEPTEMBER 18: Pope Francis attends his weekly General Audience in St. Peter's Square on September 18, 2013 in Vatican City, Vatican. Pontiff called on Catholics together with other Christians to continue to pray for peace in the most trouble parts of the world. (Photo by Franco Origlia/Getty Images)

Uskoro knjiga o papi u kojoj govori o ženama, komunizmu i psihoanalazi


Poglavar Rimokatoličke crkve u knjizi koja je njemu posvećena i izlazi početkom septembra, govori o svom odnosu prema ženama, “komunističkoj” strani hrišćana i “avanturi” u psihoanalazu, preneo je list Figaro.

List u svom dodatku koji izlazi svakog petka, preneo je delove nove knjige “Politika i društvo” nastale iz razgovora pape Franje i francuskog naučnika Dominika Voltona.

Franja u knjizi govori o pitanjima osetljivim za Rimokatoličku crkvu, kao što su sekularnost, otvoranje granica za migrante, sveštenici pedofili, homoseksualni brak i odnos društva prema islamu.

Papa je pomenuo na neobičan način i ljude koji su mu značili u životu, medju kojima je bilo žena.

“Hvala Bogu jer sam u životu upoznao prave žene”, rekao je papa navodeći svoju baku, majku i sestre.

“Imao sam i simpatije u mladosti. Kontakt sa ženama me je obogatio”, rekao je papa i dodao da je shvatio da žene mnoge stvari gledaju drugačije od muškaraca i da je neophodno da se čuje i njihov glas.

Franja (80) priznao je da je bio pod uticajem komunističke atkivistkinje Ester Balestrino de Kareaga, koja je ubijena za vreme diktature u Argentini (1976-1983) nakon što je osnovala pokret majki koje su osudile nestanak ili ubistvo dece za vreme tog režima.

Poglavar Rimokatoličke crkve je takodje rekao da je sa 42 godine posetio jednu psihoanalitičarku, Jevrejku, i dodao da je išao na seanse jednom nedeljno tokom šest meseci i da mu je ta osoba tada mnogo pomogla.

Franja, čije je svetovno ime Horhe Mario Bergoljo, postao je papa 2013. godine. Pre pontifikata bio je nadbiskup Buenos Ajresa.

Izvor: Novi magazin


PROČITAJTE I OVO:  Predstavljanje dela Vonegata, Makartija, Išiguroa, Nabokova…