Umesto pravog, alternativni Nobel za Mariz Konde


Književnica sa Gvadalupa, Mariz Konde (81), proglašena je dobitnicom nagrade za književnost Nove akademije iz Stokholma.

– Dozvolite mi da podelim nagadu sa porodicom, prijateljima i, iznad svih, narodom Gvadalupa. Mi smo jedna mala zemlja koja se pominje samo kada su uragani, zemljotresi i slične nepogode. Srećni smo što će nas sada prepoznavati po nečem drugom – poručila je Kondeova, autorka dvadesetak romana.

“Ona opisuje pošasti kolonijalizma i postkolonijalističkog haosa jezikom koji je precizan i uzbudljiv. U njenim pričama mrtvi obitavaju blizu živih u svetu gde se rod, rasa i klasa stalno kovitlaju u novim sazvežđima”, glasi odluka žirija saopštena u jednoj stokholmskoj biblioteci.

Proces izbora nagrade, koju je pokrenulo stotinak švedskih intelektualaca osnovavši Novu akademiju u znak protesta zbog otkazivanja ovogodišnje dodele Nobelove nagrade usled seksualnog skandala među članovima komiteta, sastojao se iz nekoliko faza.

Širi izbor načinili su švedski bibliotekari, potom je glasala javnost (33.000 ljudi se uključilo) i na kraju je napravljen uži izbor od četiri prvoplasirana kandidata: uz Kondeovu, to su bili Amerikanac Nil Gejmen, Japanac Haruki Murakami i Kim Tuj, kanadska književnica vijetnamskog porekla.

O pobedniku je birao stručni žiri, ali je mesec dana pre toga Murakami povukao svoju kandidtauru.

Kada je otkriveno da je Žan-Klod Arno, suprug jedne od članica Švedske akademije uključene u izbor Nobelove nagrade za književnost, seksualno uznemiravao drugu ženu, nekoliko članova akademije je dalo ostavke, a dodela nagrade za ovu godinu otkazana “zbog ukaljanog poverenja javnosti” u ovu ustanovu. Prema ranijim planovima, Nobel za književnost biće dodeljen 2019.

Prošle nedelje sud u Stokholmu osudio je Žan-Kloda Arnoa na dve godine zatvora zbog silovanja.

Izvor: Blic

PROČITAJTE I OVO:  Izložba knjiga “Zemlja viteza tužnog lica”