“Ulični čitači” obeležavaju Čapekov rođendan


Pokret uličnih čitača obeležava rođendan Karela Čapeka danas u 15 časova u ulici koja nosi njegovo ime.

– Obeležavamo rođendan Karela Čapeka u ulici Karela Čapeka čitanjem odlomaka iz dela Karela Čapeka. Ovo je možda jedinstvena prilika, jer dotična ulica se nalazi na ivici nestanka – kažu u Pokretu uličnih čitača koji je potekao u “Lemijevoj knjižari” novosadskog knjižara Milenka Vlaisavljevića – Lemija.

Češki pisac Karel Čapek rođen je 9. januara 1890. godine u mestu Male Svatonjovice, a umro je u Pragu 25. decembra 1938. godine.

Školovao se u Brnu, Pragu, Berlinu i Parizu. Bio je doktor filozofije, novinar i pisac. Najznačajniji je prozaista izmedu dva svetska rata i najpoznatiji češki pisac izvan granica Češke. Prve književne radove pisao je i objavljivao zajedno s bratom Josefom. Samostalno je pisao priče, romane, drame, putopise, eseje, kozerije i feljtone.

Svetsku slavu postigao je dramom “R. U. R.” (Rossumovi univerzální roboti, 1920.) kojom je uveo reč „robot“ i započeo niz utopističkih dela posvećenih problemu opasnosti od naglog razvoja tehničke civilizacije. Nametnuo se kao tvorac moderne naučno-fantastične književnosti. Bajke je počeo da piše za vreme Prvog svjetskog rata, crpeći građu za njih iz narodnih predanja svog rodnog kraja.

Napisao je jedanaest priča kojima se svrstao u osnivače moderne bajke. Za decu je još napisao i knjigu “Dašenjka ili Život šteneta”, a s bratom Josefom dve knjige: “Pripovetke o psiću i mačkici” i “Dobro se svršilo ili debeli dedica, razbojnici i detektiv”. Poznato mu je djelo »Poštarska bajka« za djecu.

U periodu od 1932. do 1938. godine Čapek je svake godine bio predložen za Nobela za književnost, međutim, nagradu nikada nije dobio, mahom zbog političkih razloga.

Izvor: Moj Novi Sad

PROČITAJTE I OVO:  Majstorski triler Matijasa Edvardsona - "Porodična tragedija"