U punoj Velikoj Sali Jugoslovenske kinoteke promovisana je nova monografija o divi srpskog glumišta, Mileni Dravić, pod nazivom „Milena Dravić ili ključ snova” autorke Anite Panić, u izdanju Filmskog centra Srbije i Službenog glasnika.

Prisutne su u ime izdavača pozdravili Jelena Trivan, direktorka Službenog glasnika, i Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije.

– “Veliko je zadovoljstvo za Službeni glasnik što je upravo on izdavač monografije o našoj dragoj Mileni, divi jugoslovenskog i srpskog glumišta. Retki su ljudi koji ostavljaju pečat u istoriji, poput Milene, velike dame, vrsne glumice, a pre svega izvanrednog čoveka. Ova knjiga predstavlja omaž njenom životu i radu, i pored toga što sadrži blistave momente iz Mileninog života i karijere, broji i vredne fotografije. Monografija je samo deo zahvalnosti svih nas voljenoj Mileni na svemu onome što nam je ostavila u nasleđe“ – kazala je Jelena Trivan, direktorka Službenog glasnika” rekla je Jelena Trivan, direktorka Službenog glasnika.

Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije je rekao: “Filmski centar Srbije pokrenuo je ediciju filmskih monografija kao posebnih izdanja, i nakon knjige o reditelju Goranu Markoviću, objavili smo i ovu značajnu knjigu o Mileni Dravić, njenom stvaralaštvu i životu. Udružili smo snage sa Službenim glasnikom i pred nama je jedna važna knjiga, koju je autorka Anita Panić znalački i strpljivo stvarala.”

Anita Panić, autorka monografije o radu na ovom kompleksnom izdanju kaže: “Mislim da je ova monografija jedna lepa slika sa ramom Milene Dravić. Iza mene je više od godinu dana mukotrpnog ali i lepog istraživačkog rada. Posebno sam ponosna na dva poglavlja: pozorišne impresije i filmske impresije, a upravo su ona zahtevala najviše vremena i rada, pre svega istraživanja u Kinoteci, arhivima i bibliotekama.

Na promociji su govorili dr Nevena Daković, profesor teorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti, Radomir Putnik, teatrolog i dramski pisac, Predrag Pega Popović, filmski i TV snimatelj, Miodrag Krivokapić, glumac, i autorka monografije, Anita Panić. Razgovor je vodio Miroljub Stojanović, urednik izdavaštva Filmskog centra Srbije.

ČITAJTE  Raspisan konkurs za Nagradu „Milutin Bojić“ za mlade pesnike

Monografija „Milena Dravić ili ključ snova“ autora i priređivača Anite Panić, druga je monografija u ediciji filmske monografije koju je prošle godine pokrenuo Filmski centar Srbije, a u okviru svoje bogate izdavačke delatnosti. Ovo luksuzno srpsko-englesko izdanje, koje je štampao Službeni glasnik, ima 364 strana. Čini ga sedam poglavlja u kojima je analitično i sa mnogo zanimljivih detalja predstavljen život i stvaralaštvo Milene Dravić, jedne od najvećih filmskih glumica Srbije i nekadašnje Jugoslavije. Monografija „Milena Dravić ili ključ snova„ sadrži brojne fotografije iz bogate karijere naše najpoznatije glumice, a mnoge od njih su prvi put objavljene u javnosti.


Leave a Reply

Your email address will not be published.