U Ivanjici počela Nušićijada


Ovogodišnja Nušićijada u Ivanjici počela je u četvrtak Svečanom akademijom u slavu pola veka od začetka te manifestacije, koja je održana u prisustvu velikog broja gostiju, prijatelja festivala i građana Ivanjice.

Akademija je otvorena himnom Nušićijade koja je rađena po tekstu Duška Radovića, koju je komponovao Miodrag Ilić Beli, aranžirao Vojkan Borisavljević a izveo je gradski hor Ivanjice “Iva vokalis”, pod rukovodstvom Anite Pešić Ivković.

Nakon podsećanja na istoriju Nušićijade koja je pokrenuta 1967. godine, “zamrznuta” 1972. i obnovljena 2010. godine velikom građanskom inicijativom, uručene su specifične nagrade, kako su organizatori obrazložili “onima koji su svih prethodnih godina stojički podnosili susrete i sudare sa humorom bez cenzure, kulturom bez ograničenja, satiranjem bez povoda i noćima bez fajronta”.

Među dobitnicima nagrada su predsednik opštine u vreme obnove Nušićijade Radomir Ristić, ivanjički Nušić Milan Milosavljević, glumac Petar Božović, kome je višenamenski štap sa postoljem za osveženje poslat brzom poštom na Cetinje, a u njegovo ime na nagradi je zahvalila supruga Snežana Božović.

Nagrađeni su i književni kritičar Petar Arbutina “za uvođenje satiranja kao novog književnog pravca” koji je dobio pisaću mašinu, a prizanje za inspiraciju i necenzurisane šale, dobio je Zoran Kesić kome je uručena nagrada u vidu kolekcija šolja i aparatura za prvu pomoć – čekić i lepljiva traka, kako su obrazložili organizatori “da u slučaju opasnosti istu prelepi preko usta”.

Priznanja su dobili i Aleksandar Ivanović “za stojičko podnošenje zahteva šefa protokola” i Snežana Milinković za šivenje više od 500 kostima za nušićevsko paradiranje.

Članovi Programskog saveta Nušićijade – Jasna Dimitrijević, Iva Eraković, Kristina Kojundžija i Nebojša Nušić, dobili su priznanje “za veru da su kvalitet i umetnost važni, uprkos realnim indikatorima”, a istoričar Svetislav Marković je dobio priznanje za rekordan broj poseta arhivima i institutima za neiscrpna istraživanja.

PROČITAJTE I OVO:  Predstava ZORAN RADMILOVIĆ u Velikoj sali DKSG

Nakon završene akademije prikazan je dokumentarni film o Nušićijadi u režiji Narcise Darijević Marković, a u galeriji Doma kulture u Ivanjici otvorena je izložba “Nušić u karikaturi”.

Nušićijada se ove godine održava od 24. do 27. avgusta, uz brojne koncerte, predstave, performanse, izložbe, tribine.

U pozorišnom programu učestvovaće Ulični teatar iz Krakova, Ivanjičko amatersko pozorište koje će izvesti predstavu “Ujež”, a Nušićijadu će zatvoriti predstava “Ožalošćena porodica” Narodnog pozorišta iz Vršca.

U muzičkom programu nastupiće holandski sastav “Spijkers” koji će izvoditi svetsku, ali i balkansku muziku na sasvim jedinstveni način.

Celodnevni program Dečje scene biće bogat radionicama i školama, predstavama i performansima, razgovorima sa piscima i umetnicima.

Haos animatori izvodiće vatrene performanse, izdavačka kuća Klett Zaistinski srpsku bajku, vrtići i škole sopstvene predstave i programe, a biće izvedena i predstava “Ivica i Marica” Kraljevačkog pozorišta za decu.

Šaljiva fudbalska utakmica biće organizovana između samoprozvanih i samokategorisanih mršavih i debelih, a nastupiće i Kesić i Njuzovci.

Nušićijadu, kao i prethodnih godina predvodi Nušić koga glumi Milan Milosavljević koji će osim vožnje fijakerom predvoditi paradu ali i čitavu varoš, nakon što dobije ključeve od predsednika opštine.

On će napraviti rezime festivala, nakon što isproba novi model dvodnevnog vladanja u kome se uspostavljaju novi dani (četvrtak se spaja sa petkom, a subota sa nedeljom) i proglašava “opšti džumbus”.

Izvor: B92