Beogradski sajam knjiga predstavljen u Budimpešti


Književnost, izdavaštvo i kultura Srbije i Beogradski sajam knjiga, najvažnija manifestacija posvećena čitaocima u našoj zemlji i regionu, prvi put su predstavljeni na Međunarodnom festivalu knjiga u Budimpešti od 21. do 24. aprila, sopštio je danas Beogradski sajam.

Pored predstavljanja dela domaćih autora i izdavača na štandu, u okviru nastupa je organizovano nekoliko značajnih skupova. U okviru festivala predstavljen je Beogradski sajam knjiga, prikazan je film o tradiciji i dometima naše najznačajnije manifestacije kulture i priređen razgovor sa piscem Draganom Velikićem, kao i poseban program u mađarskoj Biblioteci za strane jezike.

Tokom sastanka u Biblioteci kulturnog i dokumentacionog centra Samouprave Srba u Mađarskoj dogovorena je buduća saradnja i potvrđena donacija oko stotinu knjiga, zahvaljujući projektu obogaćivanja knjižnih fondova biblioteka Srba u regionu i dijaspori, koje finansira Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, a realizuje Udruženje izdavača i knjižara Srbije uz podršku Narodne biblioteke Srbije.

Ovim događajima prisustvovao je značajan broj mađarskih izdavača i književnika, predstavnici udruženja, ustanova kulture i medija, a posebno interesovanje za našu književnost, istoriju i posetu Srbiji pokazali su brojni posetioci manifestacije.

Realizovan je niz sastanaka sa učesnicima na festivalu, prestavnicima različitih inostranih institucija i ustanova kulture, udruženja i sajmova knjiga, koje mogu doprineti obogaćivanju izlagačkog programa Beogradskog sajma knjiga i kulturnoj razmeni Srbije sa svetom.

U organizaciji i realizaciji nastupa značajnu podršku je pružila Ambasada Srbije u Budimpešti, Biblioteka kulturnog i dokumentacionog centra Samouprave Srba u Mađarskoj, Turistička organizacija Beograda i druge ustanove i organizacije.

Zahvaljujući Protokolu o saradnji i razmeni izložbenog prostora između beogradskog i budimpeštanskog sajma, veoma su smanjeni izdaci za predstavljanje naše književnosti, izdavaštva i kulture u Budimpešti, navedeno je u saopštenju projektnog tima za organizaciju nastupa na Međunarodnom sajmu knjiga u Budimpešti.

Izvor: Agencija Tanjug


PROČITAJTE I OVO:  Promocija knjige "Gvozdeni oblaci"