Tribina o filmu “Leto kada sam naučila da letim”


Kreativni centar i UK Parobrod organizovaće tribinu Gledaj me, čitaj me u sredu, 11.maja, u 20 časova, na kojoj će biti reči o filmu Leto kada sam naučila da letim.

Film Leto kada sam naučila da letim proglašen je nedavno za najbolji evropski dečji film na Festivalu u Malmeu, dobivši nagradu Evropske asocijacije filma za decu.

Za kratko vreme ovaj film je osvojio publiku različitih generacija, a dosad ga je pogledalo više od 180.000 gledalaca. Omiljen je kod dece, ali i kod roditelja iz čitavog regiona, svih onih koje je ova sjajna priča podsetila na odrastanje u nekadašnjoj Jugoslaviji. Ova dirljiva i emotivna priča došla je do velikog platna uz pomoć fondova i podrške cele Evrope. Film je zasnovan na popularnom istoimenom romanu Jasminke Petrović, književnice koja ume da animira i angažuje dečju publiku. Nije lako snimiti film koji će privući veliki broj gledalaca i koji će ih dirnuti, ali se čini da je još veće umeće prepoznati aktuelnu i vrednu literaturu i od romana napraviti scenario bez krimi zapleta i uobičajnih karakterizacija, topao i duhovit.

Na tribini 11. maja, u 20 časova, gosti Vesne Vukajlović biće književnica Jasminka Petrović, direktorka Kreativnog centra Ljiljana Marinković i filmski deo ekipe – reditelj Radivoje Raša Andrić i producentkinja Maja Popović.

Razgovaraće se o izuzetnom romanu čiju je radnju Andrić oživeo, kao i o toplim i plemenitim likovima kojima je udahnuo život. Događaji iz romana i filma odvijaju se na Hvaru, zbog čega nostalgija koju bude dopire do publike širom regiona.

Najzanimljiviji aspekt svakako je razvoj glavne junakinje, tinejdžerke koja i u romanu i u filmu vodi radnju i na svež i moderan način donosi glas nove generacije. Od vokabulara do novih vidova komunikacije, preko opisa starih lokaliteta … publika prelazi iz neke ne tako davne prošlosti u današnji trenutak i shvata da je prava emocija ono što se nikada ne menja i ono što spaja ljude i sudbine.