Tihomir Jovanović preporučuje pet novih SF knjiga koje morate pročitati


Tihomir Jovanović je jedan od najistrajnih fanova fantastike u Srbiji, pisac fantastične književnosti, sekretar Udruženja fanova naučne fantastike SCI&FI, prevodilac SF priča, urednik SF almanaha Terra i SF portala

Pitali smo ga da za posetioce Bookvara preporuči pet novijih SF knjiga koje vredi pročitati. Evo šta nam je odgovorio:

Knjige koje ću navesti nisu svrstane po značaju koji im dajem već je to nasumično kako mi je palo na pamet. Ali to su svakako pet knjiga iz novijeg perioda na koje bi ljubitelji SF trebali da obrate pažnju.

Deca vremena – Adrijan Čajkovski. Posle dužeg vremena jedna od knjiga klasičnog SF-a uz podsećanje na nekadašnje spejs opere samo prikazano na jedan potpuno nov i zanimljiviji način. Nije u pitanju palp literatura već odlično štivo koje na neki način, u smislu starih SF majstora ukazuje na moguću budućnost čovečanstva.

Digitalni ugljenik – Ričard Morgan. Ova knjiga je nastavak ili povratak sajber panka u SF u kombinaciji sa postapokaliptičnim društvom. Volim ovakve kros overe i na neki način ova knjiga me podseća na Filipa K. Dika i Sanjaju li androidi električne ovce.

Serijal Metro – Dmitrij Gluhovski. Dokaz da se dobar SF piše i van engleskog govornog područja. Ruski SF je danas potpuno drugačiji od onog koji smo čitali kao klinci. Bogatiji je temama i piscima koji imaju više svežih ideja od pisaca sa anglosaksonskog govornog područja. Svet posapokalipse i ljudi koji žive u tunelima metroa su upozorenje na ono što bi moglo da se desi u slučaju globalnog uništenja ratom ili eko katastrofom

Marsovac – Endi Vir. Jedan skoro realan pristup putovanju na Crvenu planetu i probleme na koje može naići ljudska ekspedicija. Ujedno i priručnik za preživljavanje u negostoljubivoj okolini. Ova priča možda uskoro ne bude SF nego realnost.

PROČITAJTE I OVO:  Promocija knjige „Krotitelji vremena“ Miomira Petrovića

Ball lighting – Cixin Liu. Knjiga neobjavlena kod nas poznatog kineskog SF autora i dobitnika više nagrada. Još jedan od dokaza da se dobar SF piše svuda u svetu i na više jezika. Ova knjiga interesantna mi je po tome što na neki način vraća SF na sam svoj početak i na roman Mei Šeli – Frankenštajn jer se mrtvi oživljavaju loptastim munjama. U knjizi ima puno fizike i tehnologije kao i sukoba interesa pojedninaca i moćnika.