Foto: Freepik

Svetislav Basara u krevetu sa Tomasom Bernhardom


„Malj za učenjake“ Aleksandra Dobrijevića je urnebesno zabavan, dinamičan, duhovit i šarmantan roman kome se čitaoci vraćaju.

Foto: Freepik

Tomas Bernhard je bio jedan od najznačajnijih posleratnih književnika. Još od prvog objavljenog romana bilo je jasno da sa njim stvari neće biti jednostavne. Izlazak svake njegove knjige bio je književno-politički skandal dostojan najžućih tabloida. Istovremeno, sve što je napisao, i uz velike otpore, objavio odmah je postajalo vrhunsko delo svetske književnosti.

Radovi su mu ispunjeni ironijom, skepsom, životnim apsurdom i besmislom, a junaci ljudi u sveopštem raspadanju.

Jedan je od onih književnika koji su postali i pop-zvezde. Njegovi obožavaoci su poput Radovana III u istoimenoj drami Dušana Kovačevića koji se svom idolu divi „do imbecilnosti“.

Izvor: Wikipedia

Nije redak slučaj da Bernhardovi poštovaoci među književnicima u svojim delima čine posvetu svom junaku koristeći njegove citate u svojim delima ili, što je češći slučaj, oponašajući njegov karakterističan književni stil.

Obe stvari uradio je profesor na Filozofskom fakultetu i član fjužn benda Mangus Aleksandar Dobrijević u svom drugom romanu Malj za učenjake koji je objavila izdavačka kuća Lom.

U ovom romanu grupa zaluđenika, sve vrsnih intelektualaca, želi da osnuje srbijanski ogranak Društva prijatelja Tomasa Bernharda. Tara, kao organizatorka ovog događaja, zamoli profesora filozofije Svetu da prilikom osnivačke skupštine pročita odlomak svog Romana o Tetki, knjige u nastajanju. Ono što nije znala jeste da je u pitanju delo nedostojno slavnog nemačkog književnika i da bi tvrdoglavog  Svetu svim silama trebalo sprečiti u svom naumu. Da stvar bude gora iz italijanske centrale ovog udruženja, kao specijalnog gosta, šalju izvesnu Ivanu. Ona je deo stare ljubavne priče u čijem središtu se nalazio nesrećni i usamljeni Sveta. Predsednik srpskog ogranka Društva bi trebalo da bude njihov školski drug. On se u Italiji obogatio zahvaljujući smelosti i drskosti da se upusti u krađu tajnih hemijskih formula dostojne Džejmsa Bonda i Alana Forda iz glasovite Grupe TNT.

Foto: Freepik

Dok naši junaci putuju peške od Beograda do Barajeva, gde će se održati osnivačka skupština čitaoci otkrivaju i šta se desilo u špijunsko-ljubavnom trileru u Italiji. Ovo putovanje puno spoznaja do same srži ogoljuje istinu i da  duboke misli i filozofske ideje mogu postati banalne i rasplinute, ako pokušamo da ih naduvamo preko svih granica.

Ovaj urnebesno zabavan, dinamičan, duhovit i šarmantan roman prava je poslastica na ne prevelikom broju strana ne samo za sve ljubitelje Tomasa Bernharda, već i za one koji obožavaju odličnu prozu.

Parodija, ironija, sarkazam, cinizam marširaju ovim delom pisanim tipičnim bernhardovskim stilom i bezobrazlukom.

Svojom britkošću i dinamikom Malj za učenjake ponajviše podseća na ranog Svetislava Basaru i njegove romane koje je stvarao u svom naponu tokom devedesetih godina minulog veka. Možda nije ni slučajno što u liku i mrzovolji Svetinoj možemo naslutiti nešto od Basarinog karaktera i naravi. Kao da je Dobrijević knjigu pisao, a junaka stvarao, imajući na umu jednog od naših najboljih pisaca.

Već posle nekoliko pročitanih stranica, uprkos neobuzdanoj želji da se u što većoj meri „konzumira“ ovo delo, javlja se i potreba da se uspori sa čitanjem jer se pred čitaoce otvara jezivo pitanje „u čemu ću uživati kada završim ovu knjigu?“, kao i spoznaja da i ova knjiga ima kraj.

Malj za učenjake je jedna od najzabavnijih i najbolje napisanih knjiga godine koja je na izmaku. Ovo je takođe i roman kojem se vraća.

Piše: Milan Aranđelović