„Sumnjivo lice“ u Mikser hausu


Nakon sjajnog izvođenja na ivanjičkoj Nušićijadi, savremeno „Sumnjivo lice“ (Centar E8, Mikser haus i Nušićijada) seli se na daske Mikser hausa, gde će se beogradskoj publici predstaviti 6. septembra.

Sjajna glumačka ekipa predvođena režiserom Vojislavom Arsićem izvešće ovu predstavu na specifičan način, prikazujući „Sumnjivo lice“ iz sasvim drugog ugla s jasnom porukom: „Ništa nije smešno“. Jerotije je svakako ključni lik Nušićevog komada, a u ovoj predstavi ga igra glumac Zoran Pajić.

 – Ova uloga je zaista velika odgovornost jer ju je mnogo glumačkih veličina igralo pre mene. Gledao sam ih i sve vreme razmišljao kako da odigram Jerotija, a da ne ličim na one iz filmova šezdesetih ili neke novije, modernije, recimo u jednoj postavi glumi ga Nebojša Glogovac… Nadam se da sam uspeo na pozorišne daske da donesem jednog drugačijeg Jerotija – priča Pajić.

Ovo “Sumnjivo lice” se zapravo bavi pitanjem korupcije, medijske cenzure, državnih činovnika koji umesto da rade za narod – rade za sebe?

– Cela koncepcija predstava je drugačija od svega što smo mogli da vidimo, a tiče se Nušića. Ne prikazujemo samo priču “Sumnjivog lica” već se vraćamo na početak: kako je ovo delo nastalo, koliko godina mu je trebalo da dođe na scenu, punih 36 godina je stajalo u fioci, zbog čega? Da li se nešto u međuvremenu promenilo? Zbog reči dinastija koja je tada prdstavljala problem ovo delo je toliko dugo bilo u fioci.

Da li danas postoje reči poput “dinastije”?

– U predstavi istražujemo da li danas postoji neka reč koja uslovljava cenzuru u medijima, kulturi ili bilo kojoj životnoj sferi. Da li se uopšte nešto promenilo od tog vremena i ako nije zbog čega je to tako. Je li narod problem ili politika i zašto nikako da dodjemo do toga da se smejemo Nušiću zato što je nekada bilo tako, a sada je drugačije. Nažalost izgleda da će isto biti i danas i sutra i mi ćemo se ustvari smejati našoj muci.

PROČITAJTE I OVO:  Premijera predstave "Tako je to u svetu"

Osnovna poruka predstave je da suštinski ništa nije smešno?

-Znate kako mi volimo da kažemo: “Udri brigu na veselje!” E u našoj veziji “Sumnjivog lica” smejemo se ali na kraju dolazimo do zaključka da stvarno nije smešno. Jerotije je bio komičan lik ali u današnje vreme treba da vidimo zbog čega je i da li je on uopšte smešan. Pre svega da li je Nušićevo delo tako smešno da vi posle predstave odete kući uz komentar: ’’Uh al’ sam se dobro ismejao’’ ili treba da pokušamo nešto promeniti, pomeriti, zadreti u suštinu. Da se ne smejemo napamet.

Publika je odlično prihvatila ovo Sumnjivo lice, mislite li da su i drugi kojima se obraćete u komadu shvatili poruku?

-Mi često ne želimo da shvatimo poruku jer od svakodnevnih problema i borbe za preživljavanje, nekako ne sagledavamo stvari dublje. Kultura je ta koja se oduvek brine za duhovnu čistotu ali se nadam da će ljudi spoznati ono o čemu pričam. Poruka je: bolje se izboriti sa problemom, nego čekati novi dan u kome će navodno biti bolje, a sutra će, verujte, biti isto.