Stiven King povukao knjigu iz prodaje i sada jedan primerak košta 1000 dolara


Knjiga koja je inspirisala seriju pucnjava u školi sada dostiže cenu i do 1000 dolara po primerku!

Stiven King je jedan od najfascinantnijih autora današnjice čiji su radovi inspirisali nastanak brojnih filmskih i televizijskih adaptacija. Manje je poznato da je jedan od njegovih ranijih radova bio inspiracija za akciju drugačije vrste.

King je davne 1977. godine, pod pseudonimom Ričard Bakman, objavio priču Rage koja govori o problematičnom učeniku koji je učestvovao u pucnjavi u školi. Jedanaest godina kasnije jedan primerak ove knjige pronađen je u ličnim stvarima izvesnog Džefrija Koksa. Koks je bio srednjoškolac koji je naoružan ceo jedan razred u školi držao kao taoce. Navodno je bio inspirisan pričom Rage.

Izgleda da nije samo Koks bio pod uticajem priče Rage. Narednih desetak godina ceo niz pucnjava u školi povezivan je sa ovom pričom. Na kraju je i Stiven King bio prinuđen da reaguje. Zamolio je izdavača da prestane da štampa i distribuira ovu knjigu. I izdavač se složio sa njim.

Danas je veoma teško dođi do primerka knjige Rage. I oni nisu nimalo jeftini. Cena jednog polovnog primerka se kreće između pet stotina i hiljadu dolara.

Izvor: Bookstr


PROČITAJTE I OVO:  Hemingvej radio za KGB, FBI mu bio za petama?