Roman poznate francuske književnice Florans Noavil u izdanju Arhipelaga


Roman poznate francuske književnice Florans Noavil Vezanost objavljen je nedavno u izdanju Arhipelaga u prevodu Gorica Todosijević. Vezanost je provokativan i uzbudljiv ljubavni i porodični roman napisan u formi pisama i dnevnika, pri čemu se uznemireni glasovi iz dva vremena i iz dve generacije neprestano smenjuju.
Priča romana Vezanost, koji je preveden na više svetskih jezika, počinje u trenutku kada ćerka pronalazi rukopis svoje poginule majke i tako oživljava veliku ljubav njenog života. Čitajući majčina pisma, ćerka rekonstruiše život svoje majke i njenu veliku ljubav, suočavajući se sa velikom porodičnom tajnom, sa jednom zabranjenom i u mongo čemu tragičnom ljubavi i sa velikim izazovom vlastitog života.
Florans Noavil na nesvakidašnje sugestivan način pripoveda o tajnama i moćima ljubavi, o izazovima koje ona pred nas stavlja i o izboru koji je najteže učiniti. Kada je jedna tajna otkrivena, pokazuje Vezanost, život više ne može biti isti. Otuda je ovaj roman zanosna i potresna, topla i otkrivajuća priča o ljubavi i tajni.
– Vezanost je više od ljubavi. Sama vezanost je nešto mnogo dublje. Šta je to u svojoj suštini? Da li je sećanje na prvu ljubav ono što nas drži ceo naš život? Kako nas to oblikuje? To je ono što sam želela da istražujem dok sam pisala roman Vezanost. Moj roman počinje od te priče o velikoj i od svih drugih odbačenoj ljubavi, i on se tom ljubavi bavi i u majčinim ispovestima i u ćerkinoj potrazi za pričom o velikoj ljubavi svoje majke – kaže Florans Noavil o romanu Vezanost u razgovoru za Arhipelag Magazin.
Govoreći o tome kako je pisala roman Vezanost, Florans Noavil nalgašava:
– Pokušala sam najpre da neke stvari razjasnim sebi, a radujem se što su moji čitaoci tako strasno odgovorili na pitanja u mojoj knjizi. Moja prva ljubav bila je sa nekim s kim sam imala veoma veliku razliku u godinama. Htela sam da romanom Vezanost pokažem da ponekad mlade Lolite mogu da sude svojim starim profesorima! Da li je to moralno šokantno? Ovo je priča o istinskoj ljubavi i o tome da pravu, duboku vezanost samo smrt može da slomi.
Florans Noavil je poznata francuska romansijerka, književna kritičarka, esejistkinja i novinarka. Pored romana Poklon i Vezanost, objavila je i biografiju Singer. Za ovu knjigu, koja je prevedena na više svetskih jezika, Florans Noavil je dobila Nagradu za najbolju biografiju objavljenu na francuskom jeziku u 2003. godini.
Pre više od dvadeset godina Florans Noavil je napustila mesto top menadžera u jednoj velikoj korporaciji i odlučila da se posveti književnosti. O tom iskustvu napisala je knjigu Završila sam ekonomski fakultet i izvinjavam se, posvećenu ekonomskoj krizi, kapitalizmu i njegovim izazovima.
Florans Noavil je jedan od najuticajnijih francuskih književnih kritičara. Stalni je književni kritičar Monda, gde radi kao urednik književnog dodatka Monda.
U izdanju Arhipelaga objavljena je i njena knjiga Singer.

PROČITAJTE I OVO:  Svetislav Basara dobitnik NIN-ove nagrade