Foto: Laguna

Stiven Erikson sa čitaocima u Beogradu – AI je samo program plagiranja


Jedan od najznačajnijih svetskih autora epske fantastike Stiven Erikson družio se 20. maja sa svojim mnogobrojnim čitaocima u knjižari Delfi SKC. Još jednom smo se uverili da su čitaoci ovog žanra posvećeni i uvek radoznali da se sretnu sa omiljenim autorom i saznaju nešto više u vezi sa stvaralačkim procesom i temama koje obrađuje.

PROČITAJTE I OVO:  Nove priče Pedra Almodovara slave susret života i fikcije
PROČITAJTE I OVO:  Proverite, možda ih i vi imate na tavanu! Kolekcionari starih i vrednih stripova zarađuju milione

Tako je bilo i ovog puta.

Potpisivanje je počelo nekoliko minuta pre 17 sati i vrlo brzo je knjižara postala mala za sve koji su želeli potpis na svom primerku. Strpljivo i posvećeno, Stiven Erikson je skoro dva sata potpisivao knjige svakom, a većina je donosila nekoliko naslova, pojedini i sve knjige.

Iako je predviđeno vreme za druženje isteklo, uspeli smo da od Eriksona dobijemo i nekoliko odgovora na zanimljiva pitanja čitalaca i Ivana Jovanovića Nightflyera, koji je moderirao razgovor.

Erikson je ocenio da je žanr fantastike istorijski dostigao najviši stepen popularnosti kad je stvarni svet postao izrazito bedan, jer je u odnosu na to predstavljao element bekstva. Podsetivši da je u jednom razdoblju popularna fantastika bila označena kao turobna i mračna, sa nihilističkim naglaskom na besmislu života, Erikson je naveo da je tada pomislio da će taj trend kratko trajati: „Pomislio sam da će se javiti odgovor na to i da će pisci istraživati i stvarati osećaj nade. I mislim da to dolazi.“

Erikson je, odgovarajući na pitanja čitalaca, otkrio da postoje istorijski događaji koji su uticali na njegove knjige, mada se trudi da se to ne vidi, i da je u jednoj knjizi veliko nadahnuće bilo britansko povlačenje iz Kabula u Avganistanu u 19. veku.

Upitan o svojim spisateljskim uzorima, Erikson je istakao Stivena Donaldsona, jer je, odrastajući, zahvaljujući njemu, prvi put shvatio da se epska fantazija piše i za odrasle, ne samo za tinejdžere i decu.

Na pitanje šta misli o veštačkoj inteliganciji, Erikson je rekao: „Ono što se danas stvara nije veštačka inteligencija, već program plagiranja, u kome nema samosvesti. Ali jeste potencijalno katastrofalna za umetnost“, upozorio je pisac.

Jedno pitanje se ticalo susreta sa čitaocima u različitim zemljama sveta i ima li razlike, na šta je Erikson odao priznanje čitaocima u Srbiji i istakao da je u našoj zemlji odgovarao na neka nova i drugačija pitanja, dok prilikom drugih susreta uglavnom dobija ista pitanja.

Stiven Erikson je po obrazovanju arheolog i antropolog, a proslavio se serijalom epske fantastike „Pripovest iz Malaške knjige Palih“, iz kojeg je Laguna nedavno objavila knjigu „Zvon pasa“, koji govori o ratu, intrigama i mračnoj, nekontrolisanoj magiji. U narednih godinu i po dana čitaoce očekuju još dve knjige iz ovog serijala.

Nakon druženja u knjižari Delfi SKC, u board game klub Dice Arena na prvom spratu SKC-a, priređena je sesija pete edicije igre „Dungeons & Dragons“, što je bila jedna od retkih prilika u poslednjih nekoliko decenija da je Erikson učestvovao. U dvočasovnoj sesiji kanadski pisac je prošao avanturu nadahnutu njegovim stvaralaštvom, budući da je igru vodio predsednik srpskog Kluba obožavalaca Malaške knjige Palih, a pored pisca, učestvovali su i vrsni poznavaoci njegovih dela.

Erikson je tokom posete Srbiji nekoliko dana boravio i u Nišu kao gost Festivala fantastike, u organizaciji Udruženja ljubitelja fantastike „Ordo DrakoNiš“ i Niškog kulturnog centra.