Sterijino pozorje: Sedam nagrada za “Jami distrikt”


Na 63. Sterijinom pozorju, održanom u Novom Sadu od 26. maja do 3. juna, u selekciji od devet predstava u takmičarskoj selekciji najviše priznanja pripalo je ostvarenju “Jami distrikt” Milene Bogavac u režiji Kokana Mladenovića (produkcija Bitef teatar Beograd, Centar za kulturu Tivat, Festival MASZK Segedin, Think Tank studio Novi Sad).

To su Sterijine nagrade za najbolju predstavu, za tekst i režiju, Jelena Graovac i Nina Nešković za glumu, Ivana Nestorović za kostimografiju a Isidori Simjanović – nagrada iz fonda “Dara Čalenić” za najbolju mladu glumicu.

Predstava “Carstvo nebesko” Jernej Lorencija u produkciji Narodnog pozorišta Beograd i Bitef teatra ovenčana je sa pet nagrada.

Sterijina nagrada za glumu pripala je Bojanu Žiroviću, Karmina Šilec dobila ju je za scensku muziku, Gregor Luštek za scenski pokret, Matic Starina za dramaturgiju.

Ovo ostvarenje osvojilo je i Sterijinu nagradu Okruglog stola kritike, koja se od ove godine zove, “Dejan Penčić Poljanski”.

Prestižna, Sterijina nagrada za glumu dodeljena je i Bojani Zečević za ulogu u predstavi “…i ostali” UK Vuk Karadžić a za rolu u tom ostvarenju nagrađen je i Nikola Šurbanović, nagradom iz fonda “Dara Čalenić” za najboljeg mladog glumca.

Sterijina nagrada za scenografiju pripala je Dragani Purković Macan za predstavu “Švajcarska” Narodnog pozorišta Banjaluka.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu Maja Mirković, predsednik, Tanja Šljivar, Branislava Ilić, Ksenija Krnajski, Novak Bilbija.

Po oceni publike najbolja predstava je “Črna mati zemla” Zagrebačkog kazališta mladih, rađena po romanu Kristiana Novaka u režiji Dore Ruždjak Podolski (4,77).

Nagrada lista “Dnevnika” pripala je Jernej Lorenciju za “Carstvo nebesko”, a nagrada producentske kuće “Scomediasco” za epizodu Miljki Brđanin (za ulogu komšinice “Švajcarska”) i Igoru Borojeviću (Rajko “Svedobro”).

PROČITAJTE I OVO:  Ljubomir Bandović i Rada Đuričin laureati 36. Nušićevih dana

Priznanja će svečano biti uručena večeras u Srpskom narodnom pozorištu Novi sad gde će se, u čast nagrađenih, biti odigrana predstava “Ulica usamljenih automobila” Narodnog pozorišta Niš.

Izvor: Blic