Šta kineski filozofi mogu da nas nauče o dobrom životu


Ako ove ideje shvatite ozbiljno, one će vam promeniti život. Ovim rečima profesor Majkl Pjuet započinje svoje predavanje na kursu iz klasične kineske filozofije na Harvardu. Svakom njegovom predavanju – što je pedeset minuta čiste priče, bez ikakvih slajdova ili čitanja beležaka – prisustvuje i po 700 studenata. Novinarka Kristin Gros-Lo dobila je zadatak da za časopis Atlantik napiše članak o tome zbog čega su predavanja o tako malo poznatoj materiji treća po redu po popularnosti među studentima, posle ekonomije i informatike. Kristin Gros-Lo je doktorirala istoriju istočne Azije na Harvardu, te joj ta оblast nije bila nova. Kada je, međutim, otišla na predavanje Majkla Pjueta, shvatila je da on te ideje oživljava na način koji nikada ranije nije videla. Tako je počela njihova saradnja, koja je rezultirala knjigom Put.

Za naslov knjige upotrebljen je pojam koji kineski filozofi često pominju – dao ili Put. Prema rečima autora, Put nije harmoničan „ideal“ koji moramo da sledimo. To je pre putanja koju neprekidno iscrtavamo svojim odlukama, delima i odnosima s drugima. Mi iznova stvaramo Put u svakom trenutku svog života.

Majkl Pjuet pokazuje kako nas drevne ideje kineskih filozofa i danas mogu voditi na putu ka dobrom životu. Ove ideje dovode u pitanje sve savremene pretpostavke o tome šta je potrebno za lično i društveno blagostanje i zbog toga Put nikako nije još jedna od knjiga za tzv. samopomoć. Nijedna od ovih ideja ne odnosi se na prihvatanje sebe, pronalaženje sebe ili poštovanje određenih uputstava radi postizanja jasnog cilja. Ako bismo uvek bili dosledni sebi i ponašali se u skladu s tim, ostali bismo ukalupljeni – nikada ne bismo opraštali i ograničili bismo svoju sposobnost da se menjamo. Zbog toga se mnogi od nas jednoga dana probude sa osećajem da su zaglavljeni unutar uske definicije samih sebe. Autor knjige kaže: Ne postoji jedno pravo biće koje treba otkriti – bilo u sebi, bilo u drugima. Zapamtite da je ono što mislite da ste – posebno kada donosite odluke – obično samo skup šablona u koje ste upali.

Kako bismo pomogli sebi da se promenimo, moramo postati svesni toga da je odstupanje od našeg normalnog načina bitisanja ono što nam omogućuje da razvijemo drugačije strane svoje ličnosti. Mnogi od nas sada smatraju da svako treba da bude jedinstvena osoba koja poznaje sebe. Mislimo da treba da budemo autentični, odani istini koju težimo da pronađemo u samima sebi, a ne u višem božanstvu. Cilj nam je da budemo ono za šta smo rođeni da budemo. Ali šta ako nas ove ideje, za koje mislimo da poboljšavaju naš život, zapravo ograničavaju?

PROČITAJTE I OVO:  Roman o Afrikancima na evropskom frontu

Ideja knjige Put ne sastoji se u tome da postoji jedan ispravan put, već samo putovanje koje neprekidno iznova stvaramo tako što sve sagledavamo na nov način i delujemo u skladu s tim.

Knjiga Put nedavno je objavljena i na srpskom jeziku u izdanju Kreativnog centra.