Srđan Srdić i Aleksandra Đuričić o romanu “Putnik” U. A. Bošvica


Prvi dan septembra nije važan dan samo za đake, već i za ljubitelje dobrih knjiga.

U petak 1. septembra biće održana 103. tribina Laguninog književnog kluba, od 18 sati u knjižari Delfi u SKC-u, a za temu će imati roman „Putnik“ Ulriha Aleksandera Bošvica. U pitanju je roman koji je najranije književno svedočanstvo o Kristalnoj noći.

O knjizi će govoriti književni kritičari i pisci Srđan Srdić i Aleksandra Đuričić.

Dvadesettrogodišnji Bošvic napisao je „Putnika“ vrtoglavom brzinom 1938. godine, odmah po dešavanjima u Kristalnoj noći – a njegova proza juri istim tempom. Rukopis romana je decenijama ležao neprimećen u Izbegličkom arhivu Nacionalne biblioteke Nemačke, sve dok nedavno nije otkriven i objavljen, kada je postao pravi književni događaj.

Berlin, novembar 1938. Razbijeni su izlozi jevrejskih prodavnica, sinagoge uništene. Dok mu pripadnici SA odreda lupaju na vrata, Oto Zilberman, ugledni biznismen koji se borio za Nemačku u Velikom ratu, primoran je da se iskrade iz svog doma s aktovkom punom novca. U strahu da će ga, uprkos arijevskom izgledu, razotkriti kao Jevrejina, on ulazi u voz… A onda u još jedan. I još jedan… Berlin–Hamburg–Nirnberg–Ahen… Zilbermanov beg pretvara se u mahnitu odiseju kroz Nemačku.

Prikaz knjige “PUTNIK” možete pročitati ovde: Knjiga koja je otkrivena nakon sedam decenija

„Putnik“ Ulriha Aleksandera Bošvica je na popustu od 30% do 1. septembra u Laguninim klubovima čitalaca, Delfi knjižarama i na sajtu laguna.rs.