Foto: Freepik

Spin diktatori


Knjiga Sergeja Gurijeva i Danijela Trajsmana Spin diktatori objavljena je nedavno u izdanju Arhipelaga u prevodu Vesne Roganović.

Spin diktatori su možda najznačajnija i najprovokativnija politička studija današnjeg doba. Spin diktatori su knjiga o novom ruhu tiranije u 21. veku. Gurijev i Trajsman pokazuju zašto su stare diktatore koji su vladali strahom i fizičkom represijom zamenili novi spin diktatori koji vladaju propagandom, poluinformacijama, javnom konfuzijom i spinovima.

Opisujući političke lidere od Putina do Trampa, od Orbana do Erdogana, od Čaveza do Rafaela Koree, od Fudžimorija do Bolsonara i Manuela Lopeza, Spin diktatori detaljno analiziraju izvore političke spin diktature, ali i samu tehniku vladanja novih autoritarnih vladara. Među opisanim političarima u ovoj knjizi nalazi se i Aleksandar Vučić.

– Nakon „kraja istorije“ od pre 30 godina većina diktatora naučila je da metode održavanja nedemokratskih režima iz 20. veka više nisu efikasne. U globalizovanom i tehnološki isprepletenom svetu otvorena represija je prosto postala preskupa. Кao što Danijel Trajsman i ja pokazujemo u knjizi Spin diktatori, većina nedemokratskih lidera usvojila je novu strategiju: pretvaraju se da su demokrate. Organizuju izbore (koji nisu ni slobodni ni pošteni), dopuštaju postojanje izvesnog broja nezavisnih medija (ali ne i onih koji bi imali veliku publiku), i dozvoljavaju opoziciju, kako bi se stvorila iluzija da imaju mandat naroda da vladaju – kaže Sergej Gurijev, jedan od autora knjige Spin diktatori.

U predgovoru novom izdanju knjige Gurijev i Trajsman naglašavaju:

– Knjiga sa opisom strategija spina i dalje nalazi čitaoce. U proteklih nekoliko godina primećena je učestala primena tehnika na koje smo ukazivali. Orbanov tim ukinuo je frekvenciju pojedinim radio stanicama i uputio ih da nastave emitovanje preko Interneta, kamuflirajući ove poteze kao nepolitičke. Jedna od tih stanica, Tilos radio, izgubila je dozvolu za rad zbog emitovanja psovki. Druga, Klub radio, nije u dovoljnoj meri puštala mađarsku muziku. (Vlada negira da je reč o bilo kakvoj cenzuri.) Ne samo u Srbiji, već i drugde, lažne tužbe zbog navodne klevete – privatne i krivične – i dalje su omiljene. U Singapuru su 2022. godine dva novinara osuđena na tri nedelje zatvora zato što su ministre u kabinetu optužila za korupciju – i to lažno, kako tvrdi vlast. Malezija, koja je ponovo utonula u spin, oživela je staru lažnu optužnicu protiv jednog novinara iz Londona. Zabeležili smo kako spin diktatori koriste koncept „začaranog kruga“ puštanja iz zatvora i ponovnog lišavanja slobode kako bi izbegli kritike zbog zatvaranja iz političkih razloga. Azerbejdžanski predsednik Alijev našao se u udarnim novinskim naslovima zbog pomilovanja nekih političkih zatvorenika. Ali, policija je ubrzo uhapsila neke druge. Kao i ranije, kritičari vlade bivaju optuženi za raznorazne nepolitičke zločine; jedan bivši politički zatvorenik i bloger bio je krivično gonjen zbog posedovanja droge. U Kazahstanu, policija je uhapsila jednog novinara-amatera zbog navodnog pokušaja da iznudi novac od lokalnog biznismena. Da bi odvratili pažnju od vlastitih surovih i osionih mera, spin diktatori vole da otpuže opoziciju za nasilje.

Knjiga Spin diktatori proglašena je za „jednu od najboljih knjiga objavljenih u 2022. godini“ u izborima magazina NewYorker i Foreign Affairs, za najbolju političku knjigu objavljenu u 2022. godini po izboru Financial Times, kao i za jednu od knjiga „koje su nas naterale da razmišljamo 2022.“, u izboru magazina The Atlantic i Moment.

Knjiga Spin diktatori prevedena je na sve veće svetske jezike i izazvala je ogromnu pažnju međunarodne javnosti.

Sergej Gurijev (1971) profesor je ekonomije i prorektor na Institutu društvenih nauka u Parizu i bivši glavni ekonomista u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (od 2016. do 2019. godine). Gurijev je diplomirao na Moskovskom institutu za fiziku i tehnologiju, gde je magistrirao ekonomiju i informatiku. Doktorirao je primenjenu matematiku na Ruskoj akademiji nauku (1994), gde je 2002. stekao i doktorat ekonomskih nauka. Bio je gostujući predavač na Odeljenju za ekonomiju Univerziteta Prinston (2003-2004). Od 2005. do 2013. godine bio je predsednik Centra za ekonomiju i finansijski razvoj u Moskvi. Bio je profesor ekonomije i rektor moskovske Nove škole ekonomije do 30. aprila 2013. godine, kada je dao ostavku, napustio Rusiju i preselio se u Francusku.

Danijel Trajsman (1964) profesor je političkih nauka na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu, naučni saradnik Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja i autor knjiga Povratak: putovanje Rusije od Gorbačova do Medvedeva i Nova autokratija: informacije, politika i policija u Putinovoj Rusiji. Trajsman je diplomirao na Univerzitetu Oksford, a doktorirao na Univerzitetu Harvard. Autor je šest knjiga i velikog broja tekstova u vodećim političkim i ekonomskim časopisima, uključujući The American Political Science Review i The American Economic Review, kao i u časopisima za javne poslove kao što su Foreign Affairs i Foreign Policy. Njegova istraživanja se fokusiraju na rusku politiku i ekonomiju, kao i na komparativnu političku ekonomiju, uključujući posebno analizu demokratizacije, politike autoritarnih država, političke decentralizacije i korupcije.