”Slejdova vila” novi roman Dejvida Mičela


Od Dejvida Mičela, autora proslavljenog romana Atlas oblaka, u izdanju Lagune stiže nam knjiga Slejdova vila. Zanimljivo je da je pisanje ovog romana inicirala jedna tviter minijatura, iz čije ideje se razvilo kompleksno delo sa mnoštvom likova.

Radnja romana premošćuje vremenski okvir od pet decenija, spaja mnoge žanrove i daje originalno tumačenje klasične horor teme – priče o ukletoj kući. Knjiga se nadovezuje na roman Nevidljivi sati, za koji je Mičel pre dve godine dobio prestižnu Svetsku nagradu za fantastiku.

Nedaleko od paba u jednoj sasvim običnoj četvrti, na zidu od cigala u uzanom prolazu, ako se sve okolnosti poklope, naći ćete ulaz u Slejdovu vilu. Neznanac će vas osloviti imenom i pozvaće vas da uđete. Ući ćete. Isprva nećete želeti da je napustite. Kasnije ćete shvatiti da ne možete. Svakih devet godina stanovnici kuće – čudni blizanci, brat i sestra – šalju jedinstvenu pozivnicu nekome ko oseća da je drugačiji i usamljen: jednom starmalom dečaku, nedavno razvedenom policajcu, stidljivoj studentkinji. Ali šta se zaista dešava unutar Slejdove vile? Za one koji to otkriju, već je prekasno…

Prevod knjige uradio je Nikola Pajvančić.

Dejvid Mičel je rođen 1969. u Sautportu, a odrastao je u Melvernu (Velika Britanija). Studirao je englesku i američku književnost. Nakon studija živeo je godinu dana na Siciliji, a zatim se preselio u Hirošimu gde je tokom osam godina predavao engleski jezik. Sada živi u Irskoj. Za svoja dela dva puta je bio nominovan za Bukerovu nagradu.

Izvor: Art-Anima


PROČITAJTE I OVO:  U žiži interesovanja knjiga "Klio se stidi"