Foto: YouTube Printscreen/rosselslife3217

Skrivena mesta: Tajne knjižare koje nećete pronaći na mapi


U svetu gde su velike knjižare i online prodavnice knjiga preuzeli primat, još uvek postoje pomalo skrivene knjižare koje uspevaju da održe čaroliju starog sveta. Ove knjižare su skriveni dragulji, često smeštene u neobičnim ili neočekivanim mestima, a njihove kolekcije su prava poslastica za ljubitelje knjiga. Pokušaćemo da istražimo neobične i misteriozne knjižare širom sveta koje nude jedinstveno iskustvo kupovine knjiga.

Knjižare na neočekivanim mestima

Knjižara na brodu – “The Book Barge” (Engleska)

Ova jedinstvena knjižara smeštena je na brodiću koji plovi britanskim kanalima. “The Book Barge” nudi knjige, ali i prostor za opuštanje uz čaj i kolače. Knjige su pažljivo odabrane, a vlasnici organizuju razne događaje poput čitanja poezije i kreativnih radionica.

Knjižara u pećini – “Librairie Avant-Garde” (Kina)

Ova knjižara smeštena je u bivšoj podzemnoj garaži, koja je preuređena u fascinantnu knjižaru sa preko 300.000 knjiga. “Librairie Avant-Garde” je mesto gde ljubitelji knjiga mogu da uživaju u tišini i posebnoj atmosferi, okruženi zidovima pećine.

Knjižara u crkvi – “Selexyz Dominicanen” (Holandija)

Jedna od najlepših knjižara na svetu smeštena je u bivšoj dominikanskoj crkvi u Mastrihtu. “Selexyz Dominicanen” spaja duhovnost i literaturu, stvarajući impresivan prostor sa visokim plafonima i gotičkim lukovima. Posetioci mogu da uživaju u knjigama i kafi u ovom svetom prostoru.

Knjižara u gondolama – Libreria Acqua Alta (Venecija, Italija)

Ova knjižara je poznata po svojim knjigama koje se čuvaju u kadicama i gondolama kako bi se zaštitile od poplava.

Ovaj neobičan način čuvanja knjiga čini knjižaru jedinstvenom i pruža posetiocima nezaboravno iskustvo.

Značaj ovih mesta

Tajne knjižare pružaju poseban doživljaj koji nije moguće stvoriti u velikim knjižarskim lancima ili online prodavnicama. Ove neobične knjižare pružaju  intimniju atmosferu, pažljivo odabrane kolekcije knjiga i često postaju kulturni centri zajednica u kojima se nalaze. Ove knjižare su takođe mesta gde se ljubav prema knjigama prenosi sa generacije na generaciju.

Poslednji dragulji starog sveta

U vremenu digitalizacije i brzog načina života, ove tajne knjižare podsećaju nas na značaj papirnih knjiga i mesta gde možemo da se povučemo, opustimo i uživamo u čitanju. One su poslednji bastioni starog sveta, čuvajući magiju pisane reči i pružajući utočište ljubiteljima knjiga.

Izvor: Bookvar magazin/M.A.