Romansirana autobiografija pisca Draška Miletića


Svaki soliter krije mnogo tajni. Nevidljive niti povezuju brojne stanovnike jednog beogradskog solitera i jednog pisca, predstavnika građanske srednje klase koji pokušava da opstane u surovom svetu u kome se ne snalazi. A ne snalaze se ni stanari koji preživljavaju držeći se čvrsto za svoje korene, uspomene i svakodnevne sitnice.

„Matična knjiga“ autora Draška Miletića je slojevita, jedinstvena i beskompromisna hronika zemlje u kojoj su oduvek postojale dve pravde. To je priča o intelektualcu koji se bori sa svakodnevicom koja je često surova i koju često ne uspeva da razume. Njegova priča prepliće se sa pričama o ljudima koji nastanjuju jedan soliter na Vračaru. Priča se prostire na vremenskoj ravni od jednog veka.

„Matična knjiga“ je lirski roman sa autobiografskim primesama, antiratni vapaj samog autora, koji će razumeti kako njegova generacija tako i svi čitaoci koji su dovoljno empatični i emotivni.

„Pisanje ’Matične knjige’, a reč je o romansiranoj autobiografiji, već samom zamišlju može da bude oda narcisoidnosti“, kaže Draško Miletić. „Oni koji će to tvrditi potpuno će biti u pravu. Zato se u takvoj raboti zahteva saplitanje pri svakoj novoj rečenici. Drugim rečima, traži se neprestano motrenje uma, njegovo bespoštedno čišćenje, odustajanje od prvog lica jednine – ja. Naravno, to je nemoguće izvesti bez zidanja duha i opklade u reč, izabrati onu pravu, makar to iziskivalo sate, dane, nedelje. U mom slučaju: devet godina pisanja i brisanja. Svesti sebe na podnošljivost. Reći kada si bio skot, a jesi, a kada si bio valjan. Sve uzev, ’Matična knjiga’ je nastala iz neminovnosti, bila je i ostala teška, ali, verujem, i čitljiva. To je moj pokušaj gazdovanja nad glagolom biti. Težak i nikad sa izvesnim krajem.“

PROČITAJTE I OVO:  Predstavljanje knjige Radine Vučetić "Monopol na istinu"

„Matičnu knjigu“ možete pronaći od srede 27. januara u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.