Peter Mlakar • Dragan Živadinov: Odilo. Zatemnitev. Oratorij. https://mladinsko.com/sl/program/30/odilo-zatemnitev-oratorij/

Ritualni obračun sa nacizmom na 52. Bitefu


Pedeset drugi Bitef će se održati u Beogradu od 13. do 22. septembra 2018. godine. U toku deset festivalskih dana, publika će imati priliku da vidi deset pozorišnih produkcija iz deset zemalja. Već treći put zaredom, selektori festivala ostaju verni svojoj nameri da mapiraju i najave neke od najvažnijih tematskih ili estetskih karakteristika selekcije u Prologu festivala. Tako je, prošle godine, publika u Prologu mogla da vidi šestočasovnu predstavu Kvizula, britanske pozorišne kompanije Forsd Enterteinment i tako se upozna sa glavnom estetskom linijom 51. Bitefa, predstavama dugog trajanja.

Ove godine, Prolog će najaviti glavnu tematsku liniju 52. Bitefa, porast uticaja totalitarnih ideologija širom sveta, i to, predstavom koja se na diretkan način obračunava sa nacizmom. Radi se o koprodukciji Slovenskog mladinskog gledališća i Centra za urbanu kulturu Šiška iz Slovenije Odilo. Zatamnjenje. Oratorijum, u režiji  Dragana Živadinova, jedne od najvažnijih figura slovenačke umetničke scene osamdesetih godina 20. veka.

Predstava upozorava na aktuelne pojave desnog populizma i ekstremizma ukazivanjem na njihove preteče iz  prošlosti, konkretno na lik Odila Globočnika: Slovenca koji je bio jedan od ljudi od najvećeg Hitlerovog poverenja, a kojeg se danas u Sloveniji niko ne seća. Uverljivom rekonstrukcijom nacističkih mitinga, Živadinov vrši neku vrstu ideološkog egzorcizma, čisteći nas od duha Globočnika, kako on i njemu slični ne bi mogli da se ponove.

Ova produkcija je imala premijeru 20. aprila 2018. godine, pa će posetioci Bitefa biti među prvima koji će moći da je vide izvan matične scene.


PROČITAJTE I OVO:  Vilovi stihovi kao hip-hop spektakl i suđenje Hamletu za ubistvo Polonija