Foto: Freepik/Laguna

Remek-delo o tome šta znači biti čovek


Nakon svetskog bestselera „Gen“, nova knjiga „Pesma ćelije“ Sidarte Mukardžija informativan je i zabavan uvod za sve koji žele da shvate funkcionisanje osnovnih jedinica od kojih je sazdano naše telo.

Otkriće ćelija – prihvatanje činjenice da su složeni živi organizmi zapravo skupovi sićušnih, samodovoljnih i samoregulatornih jedinica i da su srce, krv, mozak sagrađeni upravo od ovih majušnih komora – dovelo je do rođenja nove vrste medicine utemeljene na manipulisanju ćelijama u terapijske svrhe. Fraktura kuka, srčani zastoj, Alchajmerova bolest, sida, kancer, bubrežna insuficijencija, artritis, upala pluća – sve se to može redefinisati kao rezultat nenormalnog funkcionisanja ćelija ili ćelijskih sistema. I sve je predmet ćelijske terapije.

PROČITAJTE I OVO:  „MEDVEDI SU DOSTA POPULARNI“: Najneobičnija biblioteka na svetu (VIDEO)
PROČITAJTE I OVO:  Beskonačna kula knjiga u Pragu

Ispripovedana toliko slikovito, lucidno i napeto da kompleksna nauka postaje uzbudljiva poput najboljeg romana, „Pesma ćelije“ kazuje priču o tome kako su naučnici otkrili ćelije, kako su počeli da proniču u njihovo funkcionisanje i kako to znanje sada koriste da nam pomognu. Prožeta Mukardžijevim ličnim iskustvom kao istraživača, lekara i strastvenog čitaoca, „Pesma ćelije“ istovremeno je remek-delo o tome šta znači biti čovek.