Žiri i dobitnica NIN-ove nagrade Ivana Dimić u DKSG


U četvrtak 9. februara u 19 časova u Klubu-knjižari Magistrala Doma kulture „Studentski grad“ biće održan razgovor sa dobitnicom NIN-ove nagrade za 2016. Ivanom Dimić.

U utorak 14. februara u Magistrali (19) gosti Doma kulture biće i žiri NIN-ove nagrade: Mihajlo Pantić, Zoran Paunović, Jasmina Vrbovac i Tamara Krstić.

Ivana Dimić (Beograd, 1957), autorka priča, drama, dramatizacija i TV scenarija. Prevodi s engleskog i francuskog jezika i radi kao dramaturškinja. Bila je direktorka Drame Narodnog pozorišta i Ateljea 212. Od 2005. ima status istaknute umetnice. Knjige priča: Crna zelen, Mahorka, mastilo i muž, Uzimanje vremena, Ima li koga?, Popis imovine. Izvedene drame: Pred ogledalom, Pepeljuga, Beli ugao, Golje, Zmajovini pangalozi (nagrada Tiba festivala za najbolji dramski tekst). Izvedene dramatizacije: Mamac, Cigani lete u nebo, Petar Pan. Dobitnica je Zlatnog beočuga za trajni doprinos kulturi.

Knjiga (Arzamas) potresne iskrenosti, i vedre bodrosti, satkana od dramskog koje se magično preobražava u romaneskno. Razgovori koji se čine komički, a nisu – razmišljanja koja se čine tužna, a nisu. Pripada retkom, i zanimljivom žanru dance macabre, i jeste ono bodlerovsko da se – smrt smeje našim ludostima, i nije to. Nije igra nego nadigravanje.

Predrag Bajčetić

 


PROČITAJTE I OVO:  Promocija knjige "Kazivanja lekara o velikom ratu"