Rekordna poseta jubilarne petnaeste manifestacije Noć knjige


Iako je petak, 16. decembar,bio jedan od hladnijih dana u mesecu, svi ljubitelji dobre knjige rado su se odazvali pozivu da učestvuju u Noći knjige. Više od 50.000 ljudi za samo sedam sati prošetalo je knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Najtraženiji naslov u Noći knjige bio je „Tvoj anđeo čuvar“ Mirjane Bobić Mojsilović. Uzbudljiva, duhovita i potresna priča o ljubavi, ljubomori, padu i ustajanju, o gubitku i ponovnom osvajanju vlastitog života okosnica je ovog romana.

Na drugom mestu je knjiga Paula Koelja „Špijunka“, a na trećem novi roman Jelice Greganović„Zovem se mama“. Da najmlađi čitaoci u Srbiji obožavaju Uroša Petrovića pokazuje i činjenica da je njegova knjiga „Marta Smart i Vašar zagonetki “ bila među najtraženijima u Noći knjige.

Evo i liste najtraženijih knjiga:

„Tvoj anđeo čuvar“, Marijana Bobić Mojslović

„Špijunka“, PauloKoeljo

„Zovem se mama“, Jelica Greganović

„Marta Smart i Vašar zagonetki“, Uroš Petrović

„Žena“, Simonida Milojković

„Šangajska princeza“, Danjan Čen

„Policija“, Ju Nesbe

„Juda“, AmosOz

„Pećina“, ŽozeSaramago

„Kralj Milutin“, Luka Mičeta

U knjižarama se mogao videti prizor dugih redova kupacasapregršt knjiga u rukama kako strpljivočekaju u redu ispred blagajne. Među kupcima je bilo i roditelja sa decom,ali i tinejdžera i penzionera, što je potvrda da u Srbiji ima čitalaca svih uzrasta koji uz pristupačne cene, kao što je u petak bio slučaj, rado izdvajaju novac za knjige.

Petnaesta Noć knjige održala se na čak pedeset tri lokacije u dvadeset šest gradova u Srbiji i regionu.

Čitaoci su iskoristili ogromne popuste na celokupnu Laguninu produkciju, na knjige drugih izdavača, knjige na stranim jezicima i gift program, ali su imali prilike da se druže i sa svojim omiljenim piscima.

Popularni dečji pisac Uroš Petrović izrazio je zadovoljstvo zbog Noći knjige: „Scenu građana Srbije koji ruku punih knjiga strpljivo stoje u redovima proglasio bih utiskom godine – toliko je inspirativna, važna i začudna. Tako je i Noć knjige stekla svoj oreol čarolije, ne manje tajanstven i bleštav od ostalih zimskih praznika.“

PROČITAJTE I OVO:  "Trubadurova svita": U zemlji hobita ratnih zločinaca i zmajeva seljaka

I ovog puta Noći knjige su se priključile brojne biblioteke koje su odobravale popust na godišnju članarinu i organizovale sopstveni program promocije knjige i čitanja.