Sajam knjiga, Foto: Bookvar

Ratko Dangubić, Irina Milutinović, Vladimir Ribić i Srđan V. Tešin danas na štandu Arhipelaga


Pisci Ratko Dangubić i Srđan V. Tešin, stručnjak za medije i medijske politike Irina Milutinović i politički antropolog Vladimir Ribić biće gosti danas (petak) na štandu Arhipelaga na Sajmu knjiga, gde će od 15 do 17 časova potpisivati primerke svojih knjiga i družiti se sa čitaocima.

Nove knjige Ratka Dangubića, Srđana V. Tešina, Irine Milutinović i Vladimira Ribića sajamske su premijere Arhipelaga koje su već prvih dana Sajma knjiga privukle veliku pažnju čitalaca.

PROČITAJTE I OVO:  Mladen Milosavljević: "Svaka knjiga nas pomalo menja"
PROČITAJTE I OVO:  Petar Nikolić: "Sajam knjiga je jedna velika avantura!"

Roman Ratka Dangubića Pepeljuga umire donosi dramatičnu ispovest glavne junakinje koja iz perspektive bolesti presabira čitav svoj život, ispovedajući se u magnetofonsku traku. Takav trenutak i takav način ispovesti oslobađaju je svih mogućih kompromisa i obaveza, svake političke korektnosti i društvene mimikrije. „Neko je zatočen u prošlosti, neko u sopstvenom egu, neko u laži“, kaže se na jednom mestu u ovom romanu.

Novu knjigu priča Srđana V. Tešina Crna Anđelija čine zanimljive, evokativne i nostalgične priče o detinjstvu i odrastanju, tačnije, o nekim zaustavljeninm trenucima detinjstva i odrastanja. Mokrin ostaje u prvom planu, ali je u priče Crne Anđelije Tešin uneo životinje kao novu temu i novi pogled na svet. Te životinje izmeštaju njegovo pripovedanje, u jednoj meri, iz očekivanog prostora, a ono ostaje stilski doterano, pripovedački precizno, jezički upečatljivo, zaokruženo i iznutra, tematski i poetički, povezano u celinu.

Veliko istraživanje o sudbini medija u savremenim hibridnim režimima i o potiskivanju medijskog pluralizma usled uspona kompetitivnog autoritarizma u savremenoj Evropi predstavljeno je u obimnoj knjizi Irine Milutinović Hibridni mediji i hibridni režimi. Zajedno s knjigama Politička mobilizacija u Srbiji od 1987. do 1992. godine i Spin diktatori, ova knjiga predstavlja uslovnu i važnu celinu sačinjenu od dragocenih tumačenja o savremenoj prirodi politike i društva, medija i javnosti, upravljanja i kontrole.

Kapitalna studija Vladimira Ribića Politička mobilizacija u Srbiji od 1987. do 1992. godine govori o političkim događajima koji su obeležili političku i društvenu scenu Srbije od 1987. do 1992. godine. Nastala na osnovu dugogodišnjih istraživanja dokumenta, građe i izvora, uključujući i srpsku i jugoslovensku štampu iz osamdesetih i prve polovine devedesetih godina, knjiga Politička mobilizacija u Srbiji od 1987. do 1992. godine detaljno analizira kako je nastala Antibirokratska revolucija i koje su njene posledice, zbog čega su u Srbiji krajem osamdesetih odložene društvene i političke promene, kao i na kojim je osnovama nastala srpska opozicija početkom devedesetih godina. Knjiga Politička mobilizacija u Srbiji od 1987. do 1992. godine je dragoceno i neophodno svedočanstvo o istoriji čiji smo svedoci.