Raskošan zvuk “Fantoma”


Čuveni Veberov mjuzikl, posle trideset godina od praizvedbe na londonskom Vest Endu, imaće prvo izvođenje na Balkanu: premijera “Fantoma iz Opere” je u subotu (7. oktobra) na sceni Pozorišta na Terazijama, u režiji Juga Radivojevića.

Reč je zapravo o “prvoj” premijeri jer se ova predstava već šest meseci radi u dve ravnopravne podele, pa ćemo tako u glavnoj ulozi u subotu gledati Slobodana Stefanovića, a tri dana kasnije i Nikolu Bulatovića. U zahtevnom zadatku koji je pred ansamblom, još četiri lika su u duploj podeli, a po rečima koreografa Konstantina Kostjukova predstava od glumaca zahteva da se približe operskom pevanju, a od operskih pevača da stanu na “špic” patike… Kako ističe upravnik Aleksandar Đaja, za “Fantoma” su potrebni visoki soprani, kao i tenori posebne vrste.

– Predstava spada u pet top naslova Brodveja i Vest Enda. Veoma su teške partiture, ali je i u tehničkom smislu to veliki izazov – ističe reditelj Jug Radivojević. – Pred publikom će se naći velika ljubavna bajka.

Dirigent Vesna Šouc “obećava” raskošan zvuk, nov u našem pozorištu i predstavu punu emocija. A u ulozi nežne Kristin videćemo najmlađu glumicu u istoriji kuće na sceni, 17-godišnju Martu Hadžimanov, kao i Mirjanu Matić – po obrazovanju opersku pevačicu, inače članicu hora Pozorišta na Terazijama. U ravnopravnoj podeli su (u ulozi Raula) Slaven Došlo i Ivan Marković, Karlotu igraju Snežana Savičić i Mirjana Stojanović, dok su Madam Žiri – Milena Vasić i Ivana Popović. U ansamblu su i Dragan Vujić Vujke, Ljubomir Popović, Dušan Kaličanin, Iva Stefanović, Bole Stošić, Filip Ćala i drugi.

Oko dve stotine kostima u predstavi (kostimograf Tatjana Radišić) inspirisano je epohom, kao i scenografija Aleksandra Denića – u “ambijentu” pariske Opere. Zbog svih svojih specifičnosti, “Fantom” se neće izvoditi van matične scene.

Izvor: Večernje novosti

PROČITAJTE I OVO:  "Sab(h)rana dela Viljema Šekspira" na srpski način