Vrnjačka Banja, Foto: Media library original

Istražujemo: Koliko košta privatni smeštaj u banjama Srbije?


Pored planina, banje Srbije su najposećenija turistička mesta. Vrlo su popularne među domaćim turistima, a njihova popularnost dodatno je porasla i kada je Vlada Srbije odlučila da uvede vaučere za smeštaj. Vaučeri su tako najčešće upotrebljavani za plaćanje smeštaja na planinama i u banjama, a mi smo istraživali koliko košta privatni smeštaj u našim najpopularnijim banjama.

Sokobanja – Skok posćenosti, ali ne i cena smeštaja

U 2022. godini Sokobanja je i zvanično naša najposećenija banja, i sa trona je skinula Vrnjačku Banju. Za veliku posećenost Sokobanja može da zahvali unapređenoj infrastruktiri, bogatom i raznovrsnom sadržaju koji odgovara različitim profilima turista, ali i povoljnim cenama smeštaja. Pa tako, iako je nasposećenija banja, apartmani Sokobanja za dve osobe mogu da se pronađu po cenama od 20 evra.

 

S obzirom na to da u Sokobanju dolazi najveći broj stranaca, koji su po pravilu, bolje platežnih moći od domaćih turista, realno je očekivati određeni porast cena u nekom narednom periodu. Stoga ukoliko razmišljate o poseti ove banje, najbolje bi bilo da to učinite dok su ovako povoljne cene na snazi.

Nešto više cene smeštaja u Vrnjačkoj Banji ne utiču na posećenost

Polako ali sigurno Vrnjačka Banja dobija epitet banje za mlade. Razlog tome jeste raznovrstan sadržaj koji odgovara upravo mladima, a koji se ogleda u festivalskoj ponudi kao i mogućnostima za noćni provod. Tako su periodi kada je Vrnjačka Banja najposećenija od strane mladih period kada se održava Lovefest, kao i čuveni Vrnjački Karneval. No, mlade, ali i starije, privlači odlična spa ponuda, kao i mogućnosti za aktivan odmor koji pruža obližnji Goč.

 

Kada govorimo o cenama smeštaja, s obzirom na to da se da se radi o najposćenijoj banji među domaćim turistima, i cene smeštaja su nešto više. Pa se tako privatni apartmani za dve osobe kreću oko 25-30 evra.

 

Odličan smeštaj i aktivan odmor – aduti Banje Koviljače

U zapadnom delu naše zemlje, uz samu granicu sa Republikom Srpskom, smeštena je Banja Koviljača. Ovo je jedna od banja sa najdužom tradicijom banjskog turizma kod nas i ujedno spada u najposećenije odmah, iza Sokobanje i Vrnjačke Banje. Iako vrlo posećena i popularna ova banja se može pohvaliti povoljnim cenama privatnog smeštaja. Pa se tako odlično opremljeni apartmani Banja Koviljača mogu pronaći po cenama već od 25 evra. Reč je o smeštajnim jedinicama kapaciteta za dve osobe.

Banja Koviljača, Foto: Media library original

Banja ima u okolini je nekoliko privlačnih izletišta, gosti mogu da se rekreiraju na terenima za male sportove, a Drina mami goste plažama i ribolovom i adrenalinskim vodednim sportovima. Na Gučevu se nalazi odmaralište na 800 m nadmorske visine. Za turiste je pored Drine u Gornjoj Koviljači izgrađen auto-kamp, sa restoranom i uređenom plažom.

Miran odmor i vrlo povoljan smeštaj u Mataruškoj banji

Na svega 8 kilometara od Kraljeva, i uz samu Ibarsku magistralu nalazi se, po mnogima, jedna od naših najlepših banja Mataruška Banja. Pored toga što spada u najlepše banje Srbije, može se reći da spada i u najpovoljnije, barem kada je reč o najposećenijim banjama. Tako se u Mataruškoj banji smeštaj za dve osobe može pronaći po cenama već od 15 evra.

 

Mataruška banja privlači veliki broj ljubitelja naše istorije, s obzirom na to da se nalazi u blizini srednjovekovnih manastira. Udaljena je 2 kilometra od Manastira Žiče, oko pedeset kilometara od Studenice i Ljubostinje. Kod Mataruške banje se nalazi „kamena šuma“, prirodni fenomen koji se prostire na 15 hektara. U pitanju su naslage i ostaci kalcifikovanog drveta iz paleolita, a zanimljivo je da se u Evropi može naći tek još 5 ovakvih nalazišta. Velika prednost Mataruške je i njena klima, koja je umereno-kontinentalna, ali sa nešto svežijim letima.

Odlična ponuda sadržaja i smeštaja u Niškoj Banji

Krenuli smo priču sa jugom Srbije, pa je zgodno da napravimo jedan virtuelni krug i priču završimo baš na jugu naše zemlje, i to u Niškoj banji. Banja za koju se zna da su još u II veku njene izvore koristili Rimljani, ima zaista dugu tradiciju banjskog turizma. Tokom četvrte decenije 20. veka Niška Banja se ugledala mondenske banje Evrope, i svoj rast i razvoj, prilagođavala tadašnjim trendovima, pa ubrzo zaradila status jedne od najposećenijih banja Srbije koji je sačuvala do dan danas.

 

Za svoju veliku posećenost, pored sjajne turističe ponude, i odličnih lekovitih svojstava vode, Niška banja može da zahvali i povoljnom smeštaju. Tako se u Niškoj banji privatni apartmani kreću od 20 evra za dve osobe, pa na više.

 

Banja je atraktivna za sve ljubitelje aktivnog odmora, jer nudi terene za fudbal, rukomet i tenis, hipodrom sa rekreativnim jahanjem u zatvorenom i otvorenom prostoru, i kuglanu. Ljubiteljima izleta će biti od koristi inormacije da se u blizini Niške Banje se nalaze dve klisure, tri manastira, nekoliko arheoloških lokaliteta i istorijskih mesta. Osim toga, posetiocima banje grad Niš, koji je udaljen svega 9 km, pruža raznovrsnu razonodu – bioskopi, pozorišta,festivali, muzeji, sportska takmičenja, a moramo istaći i sjajnu gastronomsku ponudu Niša.

 

Nadamo se da su vam naše informacije bile od koristi i da ste sada spremni za vaše leto u nekoj od banja Srbije. Mi vam želimo prijatan odmor.