Zbirka priča hrvatskog pripovedača Nevena Ušumovića “U stočnom vagonu” biće predstavljena prvi put beogradskoj publici u četvrtak 12. februara 2015. u 19.00.

U izboru priča objavljenih pod naslovom “U stočnom vagonu” Ušumović potencira teme iz poslednjih godina prošlog veka, Suboticu u ratno i poratno vreme, rascepljenosti porodica, ćutanju o zločinima, pasivnom otporu ugroženosti pojedinca.

Neven Ušumović rodjen je u Zagrebu, a detinjstvo je proveo u Subotici. Iz nostalgije prema Bačkoj gde je odrastao, naučio madjarski jezik i prevodio dela Bele Hamvaša, Adama Bodera, Petera Esterhazija i Ferenca Molnara.

Književna kritika spominje ga kao “pisca granice”, jer je taj motiv sveprisutan u njegovim delima kao politički, emotivni i kulturni izazov. U Ušumovićevom stvaralaštvu uočen je i veliki uticaj madjarskog pisca iz Subotice Geze Čata (1887-1919).

Ušumovićevi radovi uvršteni su u Antolgiju najbolje evropske fikcije, po izboru Aleksandra Hemona.

O Ušumovićevim pričama i proznim knjigama “Sedam mladih, Antologija Fak:Yu”, “Makovo zrno” i “Rajske ptice” govoriće književna kritičarka i novinarka Radio Beograda Tamara Krstić i autor.

Posle Beograda, Ušumović će predstaviti svoja dela i u Subotici.

Izvor: Akter

Comments

comments

Related Posts