Promocija knjige “Kuća od soli” Miomira Petrovića


Promocija knjige „Kuća od soli“ Miomira Petrovića, biće održana u ponedeljak, 14. novembra u Delfi Caféu u SKC-u od 18 sati.

Ovaj uzbudljiv triler u kojem umetnost igra važnu ulogu u vihoru Drugog svetskog rata predstaviće autor Miomir Petrović, književni kritičar Petar Arbutina, urednica u Laguni Jasmina Radojičić i direktor Lagune Dejan Papić.

Sredinom tridesetih godina prošlog veka jedan neobičan čovek započinje neizvesnu avanturu po Mediteranu. Arsenije Martinović, Srbin i katolik, Kotoranin i Beograđanin, rimski student filozofije i trgovac umetničkim delima, apatrid i diplomata, angažovan je na prikupljanju umetničkih dela za kolekciju budućeg muzeja kneza Pavla. Tokom svojih trgovačkih i diplomatskih aktivnosti on postaje aktivni svedok turbulentnih istorijskih događaja. Kako bi zaštitio deo svoje umetničke kolekcije, knez Pavle šalje Arsenija na tajnu misiju u Severnu Afriku pred sam početak rata. Kao čuvar umetničkog blaga, prinuđen je da menja identitete koji mu omogućavaju nesmetani pristup Francuzima, Italijanima i Nemcima tokom previranja za prevlast nad Saharom.

Rafiniranim osećanjem za melanholično, poniranjem u prelomni trenutak 20. veka u kome je dotadašnji svet prestao da postoji, „Kuća od soli“ je triler, metafizički pogled na umetnost i njenu ulogu u istoriji… i roman o samoći. „Kuća od soli“ u mnogo čemu objedinjuje dosadašnja stilska i narativna kretanja Miomira Petrovića kao pripovedača.


PROČITAJTE I OVO:  Počele su prijave na konkurs za Arete knjigu godine