Promocija knjige kraljice Natalije “Ruža i trnje”


Promociju knjige „Ruža i trnje“ kraljice Natalije Obrenović biće održana u četvrtak, 17. marta u 18 sati u Delfi Caféu u SKC-u.

Knjiga kraljice Natalije Obrenović deo je nove edicije „Savremenice“ koja je nastala u želji da se osveži ili upotpuni naše kulturno pamćenje o složenom radu značajnih Srpkinja XIX veka.

O knjizi će govoriti istoričarka Ljubinka Trgovčević, književnica Ivana Hadži – Popović, istoričarka književnosti Svetlana Tomić, književnica Ljubica Arsić i urednik Dejan Mihailović.

Poštovana i voljena u Srbiji od samog dolaska u zemlju posle venčanja sa knezom Milanom Obrenovićem, nesebična dobrotvorka, kulturna poslenica koja je podržavala ženske škole i podsticala emancipaciju žena, požrtvovana vladarka koja nije štedela ni snagu ni novac da pomogne srpskim ranjenicima u ratovima tokom tri decenije srpske državnosti – kraljica Natalija doživela je tešku i tragičnu sudbinu i kao kraljica, i kao majka, i kao filantrop čije delo narod nije umeo da ceni iako mu je posvetila svoje najbolje godine i ostavila u nasleđe veliko bogatstvo. Sa prednostima i blagodetima njenog kraljevskog dostojanstva naporedo su je pratili stradanje i zla sudbina.

Knjiga „Ruža i trnje“ pokušaj je da se obuhvate najznačajniji pisani tragovi koji su ostali posle ove najomiljenije srpske kraljice, kao značajna i često dramatična svedočanstva o jednoj slavnoj epohi stvaranja moderne srpske države.


PROČITAJTE I OVO:  Marko Vidojković osvaja i Makedoniju