Promocija knjige “Banatske pripovetke”


U utorak 15. septembra u 19 časova u Kući Đure Jakšića u Beogradu održaće se promocija knjige “Banatske pripovetke” Radovana Vlahovića u izdanju Banatskog kulturnog centra.

O knjizi govore: književnica Gordana Maletić, dr Peter Krestić i autor Radovan Vlahović, književnik i direktor Banatskog kulturnog centra.

Prijatnost čitanja ovih zanimljivih tekstova podvlači i beskrajna nežnost koju osećamo na gotovo svakoj stranici. Ona je u opisima ljudi, žena i dece, u ljudskim delatnostima i njihovim proizvodima, u postupcima, davanju, u lepoti postojanja, u sposobnosti da se sve to sagleda i zavoli.

Tako je i njen učinak poziv na smirenje i ljubav, na davanje i praštanje, iako piščeva namera nije da daje savete. Pa ipak, kad govori o međuljudskim odnosima, koji ga često zaokupljaju, on ne može a da ne primeti koliko oni mogu biti mnogostruki: “…svi zajedno tvorimo jedan svet koji je međusobno isprepletan u različitim odnosima, u emotivnim odnosima, u uzajamnosti koja uvek mora, bar ja tako mislim, imati meru i sklad.” (O posesivnosti). Ili će s mirnom rezignacijom kazati: “Ne umem svet da gledam očima mojih neprijatelja.” (O neprijateljima). Ili će nezadovoljno konstatovati: “Mnogo jedni o drugima znamo, ali se ne poznajemo, kakva bolna istina.” (Da li se poznajemo). Najzad, u zapisu O ponosu bez pokrića, izgovoriće jedan od najlepših paradoksa: “Shvatio sam nemoguće, svi smo u pravu, i nasmejao se grohotom sebi, ponajpre sebi.”

Čitalac knjige “Banatske pripovetke” dobiće punu meru uvažavanja napora koji je uložio pri čitanju i očekivanja će mu biti zadovoljena. Svako će u njoj naći mnoštvo zapisa koji ga mogu nagnati na razmišljanje ili oplemeniti lepotom koju nudi.

Izvor: RTV


PROČITAJTE I OVO:  Promocija romana "R. C. Neminovno"