Promocija drame Henrika Ibsena ,,Car i Galilejac”


U okviru festivala Antika fest u Zaječaru, 29. avgusta od 18 časova održaće se promocija drame Henrika Ibsena Car i Galilejac (Akademska knjiga 2019, preveo s norveškog Radoš Kosović).

Na promociji će govoriti dramaturg Spasoje Ž. Milovanović, reditelj Nebojša Bradić i urednica Akademske knjige Bora Babić.

Odlomke iz drame govoriće glumci: Ivan Zarić, Vlado Кerošević i Tihomir Stanić.

Drama Car i Galilejac postavljena je u vreme tranzicije grčke u hrišćansku kulturu, bavi se nasiljem koje prati smrt jedne i rađanje druge. Ibsen je sa ovom dramom postao moderan pisac. On nije napisao klasičnu tragediju u kojoj ličnosti govore „jezikom bogova”. Naprotiv, predstavio je obične ljude sa željom da postigne iluziju realnosti.

Car i Galilejac postavlja pitanje da li čovek ima moć da oblikuje istoriju. Glavna ličnost drame je imperator Julijan Apostata. Kroz njegovu sudbinu, Ibsen ispituje odnose nužnosti i slobode, nasilja i lepote, istorije kao mogućeg reda ili stalnog haosa. Najjači pobeđuju, a takve pobednike „volja sveta” preobraća u svoje igračke. Pritom, individualne želje i napori nemaju gotovo nikakav uticaj. U Ibsenovoj drami Julijan uzvikuje: Jesam li ja ponosni gospodar svoje sudbine ili igračka sila istorije?


PROČITAJTE I OVO:  Promocija knjige "Kazivanja lekara o velikom ratu"