Prodaja knjiga direktno preko TikToka


TikTok je najavio da će, kroz partnerstvo sa izdavačima i knjižarama, omogućiti korisnicima direktnu kupovinu knjiga

TikTok se poslednjih godina pokazao kao izuzetno uspešan način za promociju knjiga, a izdavači  smatraju da knjige kao što su, na primer, Sa nama se završava Kolin Huver i Sedam muževa Evelin Hugo Tejlor Dženkins Rid svoju popularnost u velikoj meri duguju upravo preporukama na ovoj društvenoj mreži. Zbog toga je doneta odluka da se, kroz partnerstvo sa izdavačkim kućama i trgovcima knjigama kao što su Harper Collins UK, VH Smith, Bloomsburi ili bookshop.org knjige prodaju direktno preko TikToka.

Hašteg #BookTok je jedan od najpopularnijih na TikToku  sa više od devedeset milijardi pregleda. Kao rezultat toga TikTok je već započeo saradnju sa Hay festivalom i izdavačkom kućom Penguin Random House tako da su korisnici od septembra mogli da u svojim snimcima označe bilo koji naslov ove izdavačke kuće.

Međutim, ova nova partnerstva omogućiće da se knjige kupuju direktno preko TikToka. Svaki trgovac knjigama će moći da preko TikTok Shopa reklamira i prodaje svoje knjige. Ovo je do sada bilo omogućeno trgovcima koji su nudili odeću, elektronske uređaje, sredstva za ulepšavanje, pa čak i zamrznute namirnice. A sada će to biti moguće i trgovcima knjiga.

„Bilo je neverovatno lepo videti kako BookTok zajednica deli svoju strast za čitanjem i u tom procesu preoblikuje svet izdavaštva“, rekao je direktor elektronske trgovine TikTok Shopa Patrik Nomensen. „Oduševljeni smo što sa ovim novim partnerstvima olakšavamo korisnicima kupovinu najnovijih BookTok preporuka bez potrebe da se napušta platforma. Takođe pružamo mogućnost malim i velikim izdavačima da dođu do svoje publike.“

„Prodaja knjiga preko aplikacije je sledeći prirodni korak“, rekla je direktorka za digitalnu tehnologiju u izdavačkoj kući HarperCollins UK Džo Surman. „Zaista smo uživali radeći sa TikTokom i našim autorima na kreiranju sadržaja namenjenog narastajućoj TikTok zajednici.“

Međutim, pojedini korisnici TikToka nisu tako lepo primili povećanu komercijalizaciju BookToka.

„Iako uživam u poslovnim sadržajima, mislim da je najbolji deo TikToka autentičan i sirov sadržaj i ne bih volela da vidim da je previše komercijalizovan naročito zbog nedostatka raznolikosti u izdavaštvu“, rekla je tiktokerka TheLibbyRuth.

Izvor: The Guardian