PRIČANKE – Vežbe za razvoj govora


Pravilan i lep govor je veoma važan za razvoj samopouzdanja, inteligencije, kao i za sveukupno napredovanje deteta. Govor, mišljenje i motorika (pokreti) čvrsto su povezani i međusobno uslovljeni.

Uzroci nepravilnog izgovora glasova kod dece mogu biti različiti: psihičke smetnje, loše govorne navike, oboljenje govornih organa i drugo. Mnogi od ovih uzroka mogu se potpuno ukloniti u saradnji sa stručnim licima.

Roditelji i vaspitači imaju važnu ulogu u ispravljanju posledica govornih poremećaja kod dece, prvenstveno putem redovnog vežbanja pravilnog izgovora. Otklanjanje određenih smetnji u govoru povoljno će se odraziti i na razvoj drugih sposobnosti mališana.

Dva nova izdanja Кreativnog centra sadrže niz vežbi za razvoj govora kod dece predškolskog uzrasta. Mala pričanka namenjena je deci uzrasta 2–3 godine, dok malo starijoj deci (4–8 godina) preporučujemo Pričanku.

Oslanjajući se na metodiku koju vaspitači koriste u svakodnevnom radu s decom, osnivač i dugogodišnji urednik Кreativnog centra Simeon Marinković osmislio je ove vežbanke, a knjige su ilustrovale Milica Stevanović i Evelina Daneva Rajninger.

Obe knjige sadrže niz vežbi za pravilan izgovor glasova i reči. Uz simpatične junake, zanimljive zadatke i duhovite ilustracije deca će mnogo lakše savladati pravilan izgovor glasova.

PROČITAJTE I OVO:  Bibliotekar je pokušao da imitira popularni snimak i uspeo je sve da nasmeje (VIDEO)
PROČITAJTE I OVO:  Šetnja nesvakidašnjom ALEJOM KNJIGA

Nikolina Majnarct, logoped i vaspitač u PPU Dvorištance, Zvezdara, ističe da su knjige poput Pričanke i Male pričanke odličan radni materijal namenjen deci predškolskog uzrasta, ali i mlađima, bez obzira na to da li deca imaju smetnje u razvoju govora ili ne. Ove knjige podstiču razvoj vizuelne, auditivne i taktilne percepcije i diferencijacije, uključujući vežbe pažnje, koordinaciju oko-ruka, pravilan izgovor glasova, bogaćenje rečnika, mišljenje i logičko zaključivanje. Takođe utiču na razvoj mnogih veština neophodnih za čitanje i pisanje.

„U ovim knjigama postoje jasne smernice odakle roditelji mogu da počnu i na koji način mogu da razvijaju svoj rad sa decom. Jasna je namera autora da se ovakvim sadržajima podstakne kreativnost osoba koje rade s decom tako što će im se pružiti mogućnost da se jedan segment radi na više načina ili da se deluje na ona čula koja kod deteta treba više razvijati. Smatram da su ove knjige idealna podrška ranom razvoju govora kod dece. U velikoj meri mogu da pomognu roditeljima, vaspitačima, stručnim saradnicima i drugima u radu sa decom na pravilnom usvajanju glasova“, navodi Nikolina Majnarct.

Autor Simeon Marinković naglašava da je u toku rada s decom važno poštovati određena pravila, koja navodi u uvodnom delu obe knjige:

  • Zamolite dete da kaže šta je sve prikazano na slikama. Dajte mu do znanja da može računati na vašu pomoć: Hajde da zajedno pogledamo…
  • Pohvalite dete za svaki napor i pokušaj izgovora. Stalno ga ohrabrujte da se potrudi pri opisivanju slika i da imenuje životinje.
  • Više puta ponavljajte izgovor s detetom. Važno je da dete gleda u vaše lice dok vi lagano i jasno izgovarate.
  • Nemojte preskakati vežbe. Svaku vežbu ponovite više puta.
  • Ako dete ne može samostalno da drži olovku u ruci, uzmite ga u krilo, obuhvatite njegovu šaku svojom i zajedno povlačite olovkom po hartiji. Olovka se pravilno drži između palca, kažiprsta i srednjeg prsta, na oko 2 cm od vrha.
  • Treba podsticati dete na to da što bolje ponovi ono što odrasla osoba jasno izgovara ili da samo smisli reč ili rečenicu na osnovu slike.

Za podsticanje dečjeg razvoja i vežbanje izgovora glasova možete koristiti i izdanja Kreativnog centra iz edicije Školice, kao i knjige Ove priče na igru liče (6–7 godina), Čudna čavka čavrljala (6–8 godina) i Priče od A do Š (6–9 godina).