Preminuo Alber Uderzo, ko-kreator Asteriksa


Aber Uderzo, crtač stripova o Asteriksu, preminuo je u svojoj devedeset i drugoj godini.

Stripovi o malom hrabrom Galu koji se bori protiv moćnih legija Gaja Julija Cezara počeli su da izlazi davne 1959. godine.

Uderzo i Gošini u jednoj od epizoda Asteriksa

Uderzo je, nakon prerane smrti scenariste stripa Renea Gošinija 1977. godine , preuzeo kompletan rad na stripu.

Nakon nekoliko sjajno nacrtanih, ali scenaristički očajnih, epizoda sudbina  stripa je bila neizvesna, naročito ako se uzme u obzir da je Uderzo izjavio da će, nakon njegove smrti, to biti i kraj Asteriksa. U priču oko autorskih prava uključili su se i Gošinijevi naslednici, ali li Uderzova ćerka koja su došla i na ideju da starog crtača liši pravne sposobnosti kako bi mogli da prodaju prava na Asteriksa.

Srećom, pravna borba koja je trajala sedam godina okončana je dogovorom i već nekoliko godina na Asteriksu rade sasvim novi autori. Sada epizode stvaraju scenarista Žan-Iv Feri i crtač Didier Konrad.

Asteriks je preveden na preko 100 svetskih jezika i prodat u 370.000.000 primeraka. Najnovija epizoda Asteriks i Vercingetoriksova ćerka bila je, sa prodatih  1.573.000 primeraka, najprodavanija knjiga godine u Francuskoj 2019. godine.

“Alber Uderzo umro je u snu u svom domu u Neiju od srčanog udara koji nije povezan sa koronavirusom. Bio je vrlo iscrpljen poslednjih nekoliko nedelja”, rekao je njegov zet Bernar De Šoazi za Frans pres.

Uderzo je zajedno  sa Gošinijem radio i na stripu Umpah-Pah, dok je sa Žan-Mišel Šarlijeom radio na stripu Tangi i Laverdir.

Nedavno je Rene Gošini dobio spomenik u Parizu. Videćemo da li će i Uderzu biti ukazana slična čast i pijetet.


PROČITAJTE I OVO:  U prodaji "Ubica Andeš i njegovi prijatelji (i poneki neprijatelj)"