Predstavljena knjige “Agonija Jugoslavije” Andrije Čolaka


Promocija knjige „Agonija Jugoslavije“ Andrije Čolaka održana je u utorak, 10. oktobra u Delfi Caféu u SKC-u. O knjizi koja razjašnjava kako su posle Titove smrti republički lideri dokrajčili Jugoslaviju, pored autora, govorili su novinari Gordana Suša i Mladen Arnautović.

Uzbudljiv dnevnik Andrije Čolaka, koji se čita kao politički triler, dragocena je ostavština svedoka poslednjih dana Jugoslavije pred sam njen raspad krajem osamdesetih godina prošlog veka. Knjiga „Agonija Jugoslavije“, uz obilje fotografija, pruža uverljivu, intrigantnu i nadasve tragikomičnu sliku funkcionisanja države i partije u vreme kolektivnog predsedavanja Jugoslavijom i uzaludnih pokušaja već posvađanih republičkih lidera – Miloševića, Šuvara, Kučana, Krunića, Pančeskog, Račana, Vlasija, Čkrebića, Renovice, Bulatovića, Korošeca i ostalih – da spasu što se spasti nije dalo. Autor ovog obimnog rukopisa bio je prisutan na sednicama Predsedništva SKJ i prihvatio se uloge hroničara. Čolak daje fresku zbivanja od 1987. do maja 1990. godine u samom vrhu Saveza komunista Jugoslavije.

„’Agonija Jugoslavije’ Andrije Čolaka je mala enciklopedija sa fantastičnim dnevničkim zapisima o ljudima koji su bili poslednji predstavnici republika i centralnog saveznog partijskog rukovodstva i obiluje mnogim detaljima koje ni ja nisam znala, iako sam savremenik tog doba i kao novinar izveštavala sam u tom periodu. Zanimljivo mi je da se autor nije libio da o svakom akteru ove drame kaže svoje mišljenje“, ispričala je Gordana Suša i naglasila da misli da je tokom tih sednica i između sastanaka bilo mnogo dima i alkohola.

Mladen Arnautović smatra da je ovo delo dragocen dokument jednog insajdera i da će biti korisno budućim istoričarima. U knjizi se ne govori o Osmoj sednici Centralnog komiteta Srbije, ali se jasno oseća njen uticaj na dalja zbivanja u sedištu SKJ. „Po mom mišljenju, Slobodan Milošević je posle Osme sednice bio glavni protagonista propasti Jugoslavije, a napori Stipe Šuvara da je spase bili su unapred osuđeni da propadnu“, zaključio je Arnautović.

PROČITAJTE I OVO:  Nova knjiga Bobana Trifunovića

„U nastojanju da svojim utiscima i svedočenjima dam boju vremena, trudio sam se da ne pređem granicu dobrog ukusa i da sebe lično eksponiram samo onoliko koliko je to u interesu celine knjige“, rekao je autor Andrija Čolak i zahvalio se Laguni što je prepoznala značaj ovog dela.