Predstavljena knjiga “Šangajska princeza” kineske književnice Danjan Čen


U knjižari Delfi u SKC-u u petak, dva dana pred početak 61. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, predstavljena je knjiga „Šangajska princeza“ kineske književnice Danjan Čen.

 

O knjizi su pored autorke govorili Dragan Milenković, direktor Prosvete i prevodilac knjige, Mina Kebin, urednica u Laguni, i Dragan Dragojlović, upravnik Zadužbine „Ivo Andrić“.

 

Danjan Čen je ovo četvrta poseta Srbiji, ali ovo je njena prva knjiga koja je prevedena na srpski i objavljena u saradnji Prosvete i Lagune.

 

Već više od dve decenije Danjan Čen je među najpopularnijim književnicima NR Kine. Većina njenih knjiga, a objavila je više od četrdeset, ima status bestselera, a nekoliko je prevedeno na više svetskih jezika.

 

Knjiga „Šangajska princeza“ govori o o jednoj od najfascinantnijih žena Šangaja XX veka Dejzi Kvok i o strahotama koje su preživljavali Kinezi u vreme Kulturne revolucije.

 

Prema rečima Milenkovića, Dejzi je bila jedna od najintervjuisanih Kineskinja, ali nikada nije ništa loše kazala o Kini, a knjiga koju nam je podarila Danjan Čen je lepa, potresna i poučna.

 

Mina Kebin je podsetila da su knjige nobelovca Mo Jena bila prva dela jednog kineskog pisca koje je objavila Laguna i izrazila je nadu da će i biografija Dejzi Kvok postići takav uspeh. Smatra da je Danjan Čen uspešno približila kinesku kulturu srpskim čitoacima, posebno je dala vernu sliku Kulturne revolucije, kao Šangaja koji je danas kulturna prestonica Kine.

 

Dragojlović je naglasak stavio na patriotizam Kineza koji, bez obzira na to gde žive, gledaju da u svakom pogledu pomognu zavičaju, jer su razumeli da moraju sami da se postaraju o unapređenju privrede i životnog standarda Kine.

 

Dajen Čen je bila oduševljena velikim prisustvom noivnara jer nije očekivala da će ih biti toliko s obzirom na to da joj je ovo prva konferencija za medije u Srbiji.

PROČITAJTE I OVO:  Predstavljanje novih knjiga Sergeja Dovlatova

 

Danjan Čen je došla u Srbiju zahvaljujući Turističkoj organizaciji Srbije, a njene prethodne posete bile su usmerene na upoznavanje Beograda i Srbije, kao i snimanje dokumentarnih filmova o Srbiji, pre svega o kultu kneza Lazara i manastiru Ravanica, koji je na kraju konferencije za medije bio i prikazan.

 

Danjan Čen će posetiti i Beogradski sajam knjiga u petak, 28. oktobra, kada će od 17 sati potpisivati svoje knjige na štandu Lagune u Hali 1.