Predstavljena knjiga direktora “Nišvila”


Na dan kada je pre 20 godina otvoren prvi “Nišvil džez festival”, predstavljena je knjiga “Hod po džezu” Ivana Blagojevića, dugogodišnjeg direktora ove manifestacije. O knjizi sa DVD izdanjem “Najbolje od Nišvila”, govorili su niški pisci Zoran Ćirić i Dejan Stojiljković, koji su uz nedavno preminulog velikana naše džez scene Mišu Blama, i recenzenti.

– Svaki san, pa i moj, uključuje noćne more, tako da uvek nekoliko meseci pre “Nišvila” sanjam isto: publika počinje da ulazi, a ja vrištim zbog nedovršenih tribina, nepostavljenog razglasa, neosvetljenog festivalskog prostora, muzičara koji uzalud čekaju kombije na aerodromima u Sofiji, Skoplju i Beogradu, i zbog neuključenih frižidera i vrućeg piva – kazao je Blagojević, koji je u knjizi sakupio svoje blogove objavljivane prethodnih godina. – Branio sam festival od svakojakih nasrtaja, što političara, što anonimnih sugrađana, ispisivao stotine stranica raznih pravdanja, dosađivao sponzorima, izvinjavao se muzičarima zbog bestidnog cenkanja oko honorara i zahvaljivao tehničarima što će strpljivo sačekati svoj honorar naredne godine.

Zoran Ćirić je podsetio da mu je Blagojević “maznuo” ime za festival po naslovu knjige koju je napisao 2002, dok je Dejan Stojiljković naglasio da Blagojević ne bi bio nedemokratski izabrani gradonačelnik “Nišvila” i oštar kritičar života i priljučenija u Srbiji, da u tekstovima nije vivisecirao srpsku stvarnost, naročito kulturnu, često pogađajući sam nerv, što je znalo da zaboli.

Izvor: Večernje novosti


PROČITAJTE I OVO:  Takmičenje za frankofonu pesmu