Repriza predstave “Ko je ugasio svetlo?”


U nedelju 11. februara u 20h biće izvedena repriza predstave mladog autora Bogdana Živkovića „Ko je ugasio svetlo?” u Akademiji 28 (Nemanjina 28, Beograd).

U pitanju je lucidni, brzi, živahni vodvilj, čija svrha nije da razmazi i nasmeje, već da nakon omekšavanja publike humorom, saspe sve ono što izgleda već godinama ne uspeva da nam dopre do svesti. Likovi su tipizirani i bolno prepoznatljivi (grobar, žena koja izgledom dolazi do novca, nezaposleni diplomirani filozof, bahati skorojević). Glumci i reditelj ističu da se već 30 godina smejemo istim stvarima i da je došlo vreme da uradimo nešto.

Predstava sadrži tri polazna (inspirativna) elementa – Drama “Nemamo i nećemo da platimo” (Dario Fo) , motive savremene britanske drame (Sara Kejn, Mark Revenhil) i širok asortiman ispada i gafova sa domaće političke scene.
Bogdan Živković se ovom predstavom upisuje u red autora koji od prvog koraka u karijeri kreću direktno, drsko, provokativno, koristeći politički diskurs, novinarski jezik i svakodnevicu kao osnovu za svoj umetnički rad.

Živković(Pirot,1994) je diplomirao režiju na Novoj akademiji u Beogradu. Tokom studija usavršavao se na Univerzitetu Edinburg, gde je proveo ceo jedan semestar, a boravio je na studentskoj razmeni i u Sjedinjenim Američkim Državama.
Koristeći stečena znanja i internacionalno iskustvo, on na našu umetničku scenu unosi zanimljive inovacije koje će publiku iznenaditi, ali i navesti je da preispita mnoge ideje o politici i teatru.

Uloge tumače: Mihailo Perišić, Marko Mak Pantelić, Jovan Mijović, Maja Ilić, Dejana Džinić i Luka Piljagić.


PROČITAJTE I OVO:  Naučno-fantastična predstava u DKSG