Predstave o radnicima iz celog sveta na 56. Bitefu


Pedeset šesti Bitef održaće se u Beogradu od 23. septembra do 2. oktobra 2022. godine. U glavnom programu, beogradska publika će imati priliku da vidi devet predstava iz Nemačke, Belgije, Meksika, Francuske, Srbije, Slovenije i Velike Britanije. Među autorima koji će predstaviti svoj rad su i neka od najznačajnijih imena evropskog i svetskog pozorišta kao što su Kejti MičelJan Martens Aleksander Zeldin.

Festival će se održati pod sloganom Mi – junaci rada svog koji upućuje i na tematski fokus ovogodišnjeg izdanja. Bitef će se baviti pitanjem rada u savremenom društvu, radnih prava, tržišta rada posle pandemije, ali i pitanjem rada u samim izvođačkim umetnostima.

Dve predstave koje se najizraženije bave pitanjem obespravljenosti i „nevidljivosti“ radnika u savremenom društvu su Tihuana (produkcija Lagartihas tiradas al sol iz Meksika, režija Lazaro Gabino Rodrigez i Luisa Pardo) i Gardien Party (produkcija Zirlib iz Francuske, koncept i režija Muhamed el Hatib i Valeri Mrežen). Obe će biti izvedene 26. septembra, dok će Gardien Party imati i reprizu 27. septembra.

Tihuana je solo performans poznatog meksičkog glumca i autora Lazara Gabina Rodrigeza. Pod lažnim identitetom, on se navodno preselio u istoimeni meksički grad, iznajmio sobicu u nekoj faveli i zaposlio u lokalnoj fabrici, a sve zato da bi proverio da li radnik može da u Meksiku živi od minimalca. Ovaj performans, a koji po formi može da se odredi kao „predstava-predavanje“, Rodrigezovo je performativno arhiviranje i rekonstruisanje tog eksperimenta koji je sproveo ili želeo da sprovede u realnom životu. Rodrigez je, takođe, u pozorišnoj javnosti ostao upamćen i po tome što se, u ime vanevropskih umetnika, javno usprotivio konceptu Žeroma Bela o izbegavanju putovanja avionom, kao meri koja, navodno, doprinosi zaštiti životne sredine, jer ju je smatrao privilegijom evropskih umetnika.

Naslov predstave Gardien Party ne može da se prevede a da se ne izgubi njegov smisao koji leži u igri reči: ovo nije „vrtna zabava“ (garden party), već doslovno zabava čuvara, i to ne bilo kojih već čuvara muzeja. U ovom slučaju to je šest čuvara velikih svetskih muzeja iz Pariza, Marseja, Moskve, Stokholma i Njujorka (dvoje njih), čije ispovesti o njihovom poslu, vlastitom odnosu prema delima koja čuvaju, instituciji muzeja i životnim ambicijama i porazima (neki od njih su prekvalifikovani za ovaj posao i u njemu se zatekli nesrećnim sticajem okolnosti), čine materijal ove tople, tužne, pametne i duhovite predstave. Ona se uvek izvodi pred praznim muzejskim zidom (na Bitefu će to biti u Istorijskom muzeju Srbije) ispred kog je niz čuvarskih stolica, a koji će se postepeno ispuniti omiljenim umetničkim delima naših junaka, tih nepravedno ignorisanih muzejskih anđela čuvara.