Izvor: Freepik

“Poslednji san” Pedra Almodovara i na srpskom jeziku


„Ovo je nešto poput fragmentarne autobiografije, nepotpune, pomalo i tajanstvene. Ali verujem da će čitaocu pružiti maksimum informacija o meni kao sineasti, kao pripovedaču (piscu), i na koji se način sve to prožima s mojim životom.“

Ovako svoju knjigu „Poslednji san“ opisuje Pedro Almodovar u uvodnom delu, ujedno predstavljajući i svaku od dvanaest pripovedaka od kojih se sastoji. One obuhvataju različita razdoblja od kraja šezdesetih pa sve do danas, a pored toga što daju uvid u evoluciju Almodovara kao umetnika, one su i odraz intimnih opsesija kao što su: mračno doba školovanja, neprijatne strane popularnosti ili eksperimentisanje sa žanrovima.

Svojom blagom i pronicljivom pažnjom Almodovar se u knjizi trudi da ljudske strasti sjedini s nedokučivom logikom života pa razmatra celokupni spektar boja naše duše: bol, tugu, ljubav, čežnju, ushićenje, nemir, neobuzdan poriv za komuniciranjem, i izbezumljenost ćutanjem.

„Poslednji san“ je autoportret umetnika kroz dvanaest priča koje otkrivaju njegovu strast prema pisanju. Čitajući ove priče, ne znate da li ste pozvani u njegov um ili u njegovu dušu.

PROČITAJTE I OVO:  Evo kako je Teri Pračet pobedio Britni Spirs
PROČITAJTE I OVO:  Mnogi su razočarani izborom knjige uz koju uživa ANA IVANOVIĆ

Knjigu možete pronaći od ponedeljka 4. marta u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.