Počinje Booking Balkan: Zajednička književnost i širenje kulturnog prostora


U okviru književnoumetničke platforme Booking, Kulturni centar Grad ovog proleća pokreće novi programski segment pod nazivom Booking Balkan.  U sredu, 19. aprila od 19h u Kulturnom centru Grad videćemo Jelenu Nidžović i Lejlu Kalamujić, a 27. aprila Zvonka Karanovića i Damira Karakaša, i videti ih u svojevrsnim književnim dvouglovima.

Booking Balkan baviće se predstavljanjem autora i autorki Balkana i njihovim povezivanjem u međusobnoj interakciji i popularizaciji regionalne književnosti i prevodilaštva. Uz razgovore o književnosti i prevodilaštvu, o stvaralaštvu učesnika i učesnica programa, novim naslovima, uz čitanje odlomaka, ali i doticanje svakodnevnih tema, poput muzike koju vole, filmova koje gledaju, hobija, i slično, publika će upoznati omiljene umetnike i umetnice Balkana.

Jelena Nidžović rođena je 1987. u Čačku. Diplomirala je na Grupi za srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Radila je na nekoliko knjižarskih pozicija i kao izvršna urednica Kontrast izdavaštva. Danas je honorarna saradnica nekolikih izdavačkih kuća i gošća urednica književno-tribinskog programa Kulturnog centra Beograda.

Lejla Kalamujić rođena je 1980. godine u Sarajevu. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu je diplomirala filozofiju i sociologiju. Autorica je zbirki priča “Anatomija osmijeha” (2008), “Zovite me Esteban” (2015) i “Požuri i izmisli grad” (2021). Za zbirku “Zovite me Esteban” osvojila je nagradu Istarske županije “Edo Budiša” za najbolju regionalnu zbirku kratkih priča u 2015. godini. Zbirka „Požuri i izmisli grad“ nagrađena je regionalnom književnom nagradom „Štefica Cvek“. Pored priča, objavila je i knjigu drama „Šake pune oblaka“ (2020). Drame iz ove knjige „Ljudožderka ili kako sam ubila svoju porodicu“ i „Ugasimo svjetlo“ izvedene su u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici. Priče i drame su joj prevedene na nekoliko stranih jezika.

Damir Karakaš rođen je 1967. u selu Plašćica kod Brinja u Lici. Nekoliko godina radio je u Zagrebu i Splitu kao novinar, od 2001. živi u Bordeauxu u Francuskoj, a od 2002. do 2007. u Parizu gde se izdržava sviranjem harmonike. U Parizu na Novoj Sorboni studira i francuski jezik, izvodi performanse te izlaže konceptualne radove. Objavio je knjigu putopisa “Bosanci su dobri ljudi”, zbirke priča “Kino Lika”, “Eskimi” i “Pukovnik Beethoven”, romane “Kombetari”, “Kako sam ušao u Europu”, “Sjajno mjesto za nesreću”, “Blue Moon”, “Sjećanje šume”, “Proslava” i “Okretište”. Dobitnik je domaćih i stranih književnih nagrada (tportal, Fric, Kočićevo pero, Premio Itas, Meša Selimović…). Knjige su mu prevođene na desetak jezika. Živi u Zagrebu.

Zvonko Karanović rođen je 1959. godine u Nišu. Radio je kao novinar, urednik, voditelj na radiju, DJ, organizator koncerata,a t godina bio je vlasnik CD-shopa. Do sada je objavio sedam zbirki pesama: Blitzkrieg (samizdat, 1990.); Srebrni Surfer (SKC, Niš, 1991.); Mama melanholija (Prosveta, Beograd, 1996.); Extravaganza (Gradina, Niš, 1997.); Tamna magistrala (Narodna knjiga, Beograd, 2001.); Neonski psi – izabrane pesme (Home Books, Beograd, 2001.); Svlačenje (Povelja, Kraljevo, 2004.) i dva romana: Više od nule (Zograf, Niš, 2004., 2005.; Laguna, Beograd, 2006.); Četiri zida i grad (Laguna, Beograd, 2006). Pjesme su mu prevedene na engleski, grčki, mađarski, bugarski, makedonski, slovenski, slovački, češki, poljski i ukrajinski jezik. Zastupljen je u antologiji New European Poets (SAD, Minnesota, 2008.). Glavni je urednik izdavačke kuće PPM Enklava. Živi u Beogradu.

“Platforma Booking ovog proleća ide korak dalje i drago nam je da ćemo nastaviti da ideju širimo i na prostor Balkana, s obzirom na to da ta veza i jeste organska od nastajanja ovog programa i da smo do sada i imali mnoga gostovanja iz regiona. Želimo da nastavimo da promovišemo zajedničku kvalitetnu književnost i širenje jedinstvenog kulturnog prostora”, kaže Jelena Pavlović, iz produkcije Kulturni centar Grad, autorka ovog projekta i urednica programa.

Tokom trajanja programa Booking Balkan, u aprilu, maju i junu, Kulturni centar Grad, između ostalih, ugostiće i Marka Tomaša (Bosna i Hercegovina), Milenu Marković (Srbija), Mašu Seničić (Srbija), Rumenu Bužarovsku (Makedonija), Anu Ristović (Srbija)…Program je podržan od strane Evropske mreže za književnost i knjige TRADUKI (Berlin).

Cena ulaznice je 250 rsd.