Pištalo nastavlja da u Americi promoviše srpske velikane


Posle nastupa u Kongresnoj Biblioteci i u Smitsonian Institutu u Vašingtonu, najprevođeniji srpski pisac, Vladimir Pištalo ponovo se obratio čitaocima na njujorškom Kolumbija Univerzitetu. Na Harimanovom Institutu Kolumbija Univerziteta, na koji dolaze strani državnici, predstavljena je knjiga “Sunce ovog Dana: Pismo Andriću”.

Gosta je najavila organizator večeri Danijela Milić, osnivač LeitmotivArts-a iza koje stoje mnogobrojni događaji koji imaju za cilj promovisanje naše umetnosti i kulture u dijaspori. Moderator razgovora Aleksandar Bošković, lektor za srpski jezik na Kolumbiji, osvrnuo se na autorovu zanimljivu biografiju kao i veliki doprinos srpskoj književnosti.

U sali u kojoj se tražila stolica više, pored studenata bio je prisutan i znatan broj umetnika, diplomatskog kora, sveštenstva i prijatelja pisane reči. Veče je proteklo u prisnoj i neposrednoj atmosferi. Publici je bilo interesantno da čuje perspektivu nekoga ko je došao iz Srbije u SAD i predaje američku istoriju dok u svojim knjigama pravi osvrt na velikane srpske istorije poput Nikole Tesle i Iva Andrića. Rasprodati su svi doneseni primerci Pištalovog romana Tesla, Portret Među Maskama na srpskom i engleskom jeziku, a najveće interesovanje je vladalo za njegov najnoviji roman “Sunce Ovog Dana” kojim je promenio čitanje Andrića. Organizator večeri je morala da naruči još više knjiga da bi zadovoljila prisutne čitaoce. Vladimir Pištalo autor je 12 knjiga i brojnih eseja. Od 1993. godine živi u SAD gde radi kao profesor istorije.

Ritam Pištalovog čitanja na srpskom, po sopstvenom priznanju, zaintrigirao je čak i posetioce koji ne govore naš jezik. Odgovarajući na pitanje iz publike, autor je rekao da su veliki ljudi, kao što su Andrić i Tesla, sve što su radili radili i za nas, pokazujući nam svojim primerom koliki je raspon ljudskog.

PROČITAJTE I OVO:  Priče o ljudima, životinjama i... gljivama