Dugo očekivani prvenac Milene Stojanović je konačno ugledao svetlost dana u izdanju Otvorene knjige, izdavačke kuće iz Beograda. Petruški zmaj je prvi deo trilogije Proročanstvo bogova, a roman je inspirisan mitovima i legendama petruške oblasti i vladarima iz tog kraja. Obuhvata period pre Kosovske bitke, prožet je fantastikom i slovenskom mitologijom. Kako je Milena već poznata po svojim pričama inspirisanim bićima iz slovenske mitologije, od ovog romana možemo mnogo da očekujemo.

15050211_1386197171420774_640235273_nNajavljena je epska priča o proročanstvu bogova, o blizancima razdvojenim na rođenju od kojih svako može da poprima i životinjske osobine i obličja, pa se glavni lik vojvoda Crep Vukoslavić pretvara u zmaja, Teodor u vuka a Pavle u orla.

Crep za rođendan dobija vilinski mač, ali i moć preobražaja u obličje zmaja. Uči tajne magijskih veština od Vujina, starca kome niko ne zna broj godina, a koji je ceo život proveo uz Crepa, čekajući dan kada će krenuti u potragu za braćom i ka ostvarenju drevnog proročanstva, izrečenog od samih bogova. Slovenska boginja smrti i zime Morana, na sve načine pokušava da osujeti Crepa u planovima, sklapajući saveze sa mračnim silama, a sve s razlogom da se Trojstvo braće ne okupi, i ona zauvek ne bude uništena.

Opisani su razni običaji i mesta iz tog kraja, kroz jednu interesantnu potragu za braćom, stalnim sukobima dobra i zla, verskim problemima na samom kraju paganskog i početku hrišćanskog perioda. Priče o bogovima, životima običnih ljudi, od kojih svako ima zasluženu ulogu u ovom romanu, veliki broj mitoloških bića, donose jedan divan svet pun magije, borbe, potrage, i jednu odličnu atmosferu, kakvu roman fantastike svakako treba da ima.

U potrazi mu pomažu starac Vujin, druid stare vere, otac Vukoslav, tadašnji župan, Lazar Hrebeljanović, i mnoga magijska bića Žar ptica, vile, patuljci, mađionik, krilati pegazi i divni jednorozi, koje će čitaoci imati prilike da upoznaju, na Crepovom putu da nađe braću.

Veoma je interesantan i akrostih, Knjiga zaveštanja Crepa Vukoslavića, a nakon svake završene reči je poglavlje, u vidu objašnjenja, kako bi predvojilo reči, a i kako bi pružilo odgovore na neka pitanja, na koja će čitaoci naići u romanu.

Roman je odlično ilustrovan, ima veoma interesantne korice, i svakako je knjiga koja će čitaoce kupiti kako kvalitetnim izdanjem, tako i sadržinom.

Milena o trilogiji kaže:

“Sva tri romana obuhvataju večitu potragu čoveka, za novim saznanjima, za spoznajom sebe, za održanjem loze i vere. Želeći da čitaocima prikažem neke stare priče i legende vezane za Srbiju, svaki lik u knjizi ima svoju ulogu, svoju priču koja ima veliki uticaj na događaje koji su opisani, čak i ako se to trenutno ne vidi, otkrije se kasnije. Zato svaka priča nosi veliki teret, ono što se oduvek sukobljava u nama samima, pitanja o moći, mogućnostima, željama, sudbinama. Kroz stari grad Petrus, njegove stanovnike i ličnosti koje se pojavljuju u romanu, ispričana je legenda, ali i smeštene stvari koje se dešavaju u današnje vreme, kao i posledice nekih događaja, koje se i dan danas odražavaju, a vezane su za veru, tradiciju, običaje… Dolazi se do pitanja, šta je postigao današnji čovek ako mu je sve pruženo, a duhovno je osiromašen? Šta je važnije, porodica i sreća, ili bogatstvo, novac i moć? Šta je ono što svakog od nas čini srećnim, male stvari, ili uzaludna pitanja, kada će biti bolje? Možda će baš junaci ovog romana pružiti ljudima odgovore na neka pitanja…”

Epska fantastika treba da ima svoj svet, svoje ličnosti koje će na čitaoca ostaviti trag, i probuditi želju za daljim čitanjem. Svaki događaj i svaka ličnost je pažljivo osmišljen, nekog će voleti više nekog manje, ali svakako će uživati u interesantnom romanu.

“Iako prvenac, roman „Petruški zmaj“ je vođen veštom rukom pripovedača koji odlično vlada podžanrom epske fantastike. Odmerena kombinacija elemenata mitskog i istorijskog, nenametljiv stil i bogat jezik, samo su neki od kvaliteta ovog sjajnog dela. Ukoliko ste ljubitelj slovenske mitologije, mitskih bića i vilinskih svetova – obavezno pročitajte ovaj roman.” Mladen Milosavljević – časopis Omaja

O autorki: Milena Stojanović je rođena 21.03.1988. godine u Paraćinu. Živi sa ocem, babom i dedom. Završila osnovnu školu Momčilo Popović – Ozren, srednju ekonomsko-trgovinsku školu u Paraćinu, i fakultet za menadžment.

slikaPiše priče sa elementima slovenske mitologije u koju je veliki zaljubljenik. Inspiraciju nalazi u muzici, slikama, prirodi. U slobodno vreme pored pisanja obožava da čita i svira bas gitaru. Poslednjih godina se veoma interesuje za slovensku mitologiju i religiju, i često o tome piše u svojim pričama, pa neretko kažu da su kao bajke.

Cilj joj je da kroz svoje pisanje, pokaže narodu da nije najbitnije imati para, dobre automobile, bogatstvo, već da ima onih starih vrednosti na koje su svi zaboravili, na veru, poštenje, zdravlje, pretke. Jedina je devojka mlađa od 30 godina, u Srbiji, koja piše epsku fantastiku, i jedina koja piše o slovenskoj mitologiji i srednjevekovnoj Srbiji, njenim legendama, istoriji, i događajima, kao i zaboravljenim mestima i običajima, koji su vezani za taj period. Mnogi čitaoci kažu da Milena zna da napravi zaplet ravan Dž. K. Rouling, koja joj je jedna od uzora.

Preko 100 priča joj je objavljeno na raznim sajtovima, u raznim zbornicima i magazinima. Priča “Vodenica” je objavljena u časopisu “Omaja”, “Ratna vila” u specijalnom broju “Omaje” posvećenom 1. Svetskom ratu, i još mnoge priče su objavljivane na sajtovima knjigepravac.com i konkursiregiona.net, avlija.me, kreativni-magazin.com, blacksheep.com, slovoslovlje.com, rodnovernom časopisu Slava, u fanzinu Arsenik, magazinu Slovoslovlje, internet magazinu Veles, posvećenom slovenskoj mitologiji, u 15. 17. i 18. Broju Ubiga, časopisu koji je na našim prostorima najpoznatiji za naučnu fantastiku, u specijalnim brojevima crnogorskog časopisa Avlija… Zastupljena u antologiji Đavolji prst, u organizaciji Refestikona i radia Bijelo Polje, gde je njena priča našla mesto uz već poznate autore. Zastupljena u Refesticonovom zborniku Makrokozma 21, pričom Stazama sunca i života, i zborniku savremenih ljubavnih priča, Kreativne radionice Balkan, takođe uz poznate pisce, pričom Prelazak. Dobitnica treće nagrade Biblioteke Nastasijević iz Gornjeg Milanovca. U Hrvatskoj i Crnoj Gori je veoma čitana i često objavljivana, u zbirci Iskopane priče, Ubiq-u, i mnogim časopisima i fanzinima, na internetu i štampanim izdanjima…

Comments

comments

Related Posts