Originalna verzija romana “Frankenštajn ili moderni Prometej”


Početkom januara svet je obeležio dve stotine godina od objavljivanja prvog izdanja romana Frankenštajn ili moderni Prometej Meri Šeli. Jedan od najpoznatijih romana na svetu izašao je 01. januara 1818. godine. Meri Šeli, supruga pesnika Persija Šelija, objavila je priču koja se bavi pitanjima nauke, humanizma i granicama između života i smrti. Ovaj roman se smatra i prvim delom iz oblasti naučne fantastike.

Nedavno su naučnici i ljubitelji književnosti udružili snage kako bi došli od originalne verzije ovog romana.

Legenda o nastanku Frankenštajna vezuje se za posetu bračnog para Šeli čuvenom Lordu Bajronu u njegovoj vili na Ženevskom jezeru. Umesto dobrog provoda gosti i njihov domaćin su se uglavnom dosađivali. Loše vreme kao i pobune lokalnih poljoprivrednika zbog gladne godine nisu ohrabrivali na šetnje i uživanje po prirodi, tako da su vreme uglavnom provodili u vili. Da bi na neki način pobedili dosadu Lord Bajron je predložio da se nadmeću u tome ko će smisliti bolju horor priču.

Meri Šeli je kao deo ovog takmičenja napisala prve nacrte za ono što će postati roman Frankenštajn ili moderni Prometej. Verzija priče koju danas znamo dosta je izmenjena od originalnog rukopisa. Meri je, na osnovu saveta supruga i prijatelja, neprekidno unosila izmene u prvobitni rukopis. Neki veruju da je verziju romana koja je konačno i objavljena zapravo napisao Persi na osnovu prvobitnih beležaka svoje supruge.

Izdanje romana koje će 15. marta biti objavljeno predstavlja vernu kopiju Merinih beležaka priče kao i primedbe koje su ona i njen suprug ostavljali uz originalne beleške. Ovo izdanje štampano je u svega hiljadu primeraka.

Izvor: Bookstr


PROČITAJTE I OVO:  10 odličnih Fejsbuk stranica za pisce