Odmarajte se radeći u knjižari u Škotskoj


Svako ko poželi može da postane „knjiški moljac“ u škotskom gradiću Vigtaunu. Ljubiteljima knjige nudi se poseban tip odmora tokom kojeg mogu da usavrše prodaju tokom 40 sati nedeljno.

Za sve one koji smatraju da „grad bez knjižare nije grad“ i koji vole da provode dane među knjigama, sajt AirBnB ima pravi predlog za odmor.

Za sumu od 150 funti (oko 200 evra) nedeljno svako ko poželi može da postane „knjiški moljac“ u Vigtaunu, u Škotskoj.
Tokom boravka u ovom gradu, poznatom kao „grad knjige“ zbog sajma knjiga i velikog broja knižara, biće smešten iznad knjižare i radiće 40 sati nedeljno prodajući knjige.

Moći će, takođe, da usavrši veštinu prodaje knjiga kroz obuku koju će mu pružiti lokalno udruženja knjižara, a biće mu pružana i prilika da ostavi „vlastiti pečat“ u knjižari u kojoj će raditi.

„Cilj akcije je da popularizuje knjižare, podstakne obrazovanje i ugosti ljude iz svih krajeva sveta u škotskom gradu knjige“, piše Gardijan.

„Nazvao bih to radnim odmorom. To je poseban tip odmora za ljude koji ne misle da je vođenje knjižare posao. Mi im nudimo iskustvo, mogućnost da ostvare svoj san“, kaže Ejdrijen Turpin, direktor sajma knjiga u Vigtaunu.

Turpin, ipak, upozorava potencijalne turiste-knjižare da rad u knjižari može biti težak, posebno u malom gradu kakav je Vigtaun.

„To nije odmor za svakoga“, istakao je direktor sajma dodajući da je ova inicijativa pokrenuta i da bi se skrenula pažnja na Vigtaun i privuklo što više turista.

Dosad je bilo 10 interesenata za ovu akciju. Poslednji je bio jedan bračni par 80-godišnjaka iz Amerike koji je oduvek želeo da poseduje knjižaru i kome je ovo bio svojevrsni medeni mesec.

PROČITAJTE I OVO:  Skulptura Mali Nemeček

Izvor: RTS