Poznata novinarka, aktivistkinja i autorka bestselera Naomi Klajn provela je dve decenije proučavajući političke šokove, klimatske promene i „nasilje brendova“ i to pretočila u knjigu “Nije dovoljno reći NE” koju možete kupiti u izdanju Samizdata B92.

Polazeći od te jedinstvene perspektive, ona tvrdi da Tramp nije odstupanje od normale već logičan nastavak najgorih, najopasnijih trendova u proteklih pola veka – upravo onih uslova koji su podstakli plimu belog nacionalizma u celom svetu. Nije dovoljno, smatra ona, da se samo odupremo, da kažemo „ne“. Naš istorijski trenutak iziskuje više: uverljivo i nadahnjujuće „da“, vodič za preuzimanje populističke teritorije od onih koji bi da nas podele – koji nas smelo upućuje kako da osvojimo pravedan i dobar svet koji želimo i kakav nam je potreban.

Ova knjiga, koja se nije mogla pojaviti u boljem trenutku, delo autorke koja spada u naše najuticajnije mislioce, i sama predstavlja pozitivan šok, namenjen da nas pripremi, da nam pomogne da shvatimo kako smo dospeli tu gde smo i kako možemo, zajedničkim snagama, da se ujedinimo i izlečimo.

„Izuzetno značajna i neophodna knjiga koja stiže u pravi čas.“

– Noam Čomski, filozof i lingvista

„Reći ne njihovoj doktrini šoka suštinski je važno ali nedovoljno. Nova knjiga Naomi Klajn nas na briljantan način podstiče da budemo jaki uprkos svemu, da brzo prevaziđemo njihove sračunate šokove, i da prepletemo svoje ne programskim da. To je uputstvo za emancipaciju posredstvom jedinog oružja koje imamo protiv njihove orkestrirane mizantropije: konstruktivne neposlušnosti.“

– Janis Varufakis, bivši ministar finansija Grčke

„Naomi Klajn spada u malobrojne buntovne intelektualce iz javnog života obdarene izuzetnim integritetom i vizijom. Ova nova knjiga predstavlja potvrdu njenog ključnog, suštinskog značaja.“

– Kornel Vest, filozof i pisac

„Naomi Klajn je napisala vodič do nade za obične ljude. Pročitajte ovu knjigu.“

– Arundati Roj, književnica

Naomi Klajn je nagrađivana kanadska novinarka i kolumnistkinja, autorka dokumentarnih filmova, kao i međunarodnih bestselera Ne logo i Doktrina šoka (obe su prevedena na srpski jezik u izdanju Samizdata B92). Sarađuje kao dopisnik sa Interseptom, a njeni tekstovi pojavljuju se u publikacijama poput Njujork tajmsa, Le monda, Gardijana i Nejšna, kojem doprinosi i kao urednik. Naomi Klajn je članica upravnog odbora grupe za klimatsku akciju 350.org i jedna od organizatora kanadskog Manifesta skoka (The Leap Manifesto). U novembru 2016. dobila je prestižnu australijsku Sidnejsku nagradu za mir (Sydney Peace Prize); obrazloženje žirija bilo je da joj se nagrada dodeljuje „zato što nas nadahnjuje da se u lokalnim, nacionalnim i međunarodnim okvirima zalažemo za novi plan za zajednički život na ovoj planeti, koji poštuje ljudska prava i jednakost“.

Izvor: B92

Comments

comments

Related Posts